Ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιών στις βολές του στρατού

Για ακόμη  μία φορά, σε άλλη μία στρατιωτική άσκηση, κάηκαν δασικές εκτάσεις του Έβρου και κινδύνευσαν ζώα και άνθρωποι. Πλέον, τα περιστατικά δεν μπορούν να  θεωρηθούν συμπτώσεις ή «κακιά στιγμή».

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας από τις χθεσινές πυρκαγιές είναι διαφωτιστικό:

«Ελεγχόμενη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από δύο ώρες βόρεια του χωριού Αμόριο Διδυμοτείχου, ανάμεσα στο εξωκλήσι των Αγίων Ακινδύνων και σε βιοτεχνία συρματουργίας  της περιοχής, που τοποθετήθηκε από την Μητρόπολη Διδυμοτείχου για να προστατεύει του οδηγούς αυτοκινήτων στο οδικό σημείο,  που προξένησε στο παρελθόν σωρεία τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου κ. Λαδόπουλου, στην φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα από τέσσερεις πόλεις του Έβρου αλλά και από την Περιφέρεια ΑΜΘ, που κατά σύμπτωση βρίσκονταν εκεί λόγω της τελικής φάσης Παρμενίων 21, που διεξάγονταν σε κοντινή απόσταση.

Διαβάστε ακόμη  Ευρεία σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθη με θέμα τη σιδηροδρομική σύνδεση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Έσπευσε επίσης και πυροσβεστικό αεροπλάνο αλλά και το ελικόπτερο του Αεροδρομίου «Δημόκριτος».

Δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων βρέθηκαν στην περιοχή, όπου ακόμη επιχειρούν για προληπτικούς λόγους στα καμένα μέρη, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης. Συνολικά έγιναν στάχτη σαράντα πέντε στρέμματα.

Λίγο νωρίτερα και μέσα στο πεδίο βολής στο Ύψωμα «Ψηλός Στάλος» την ώρα της τελικής άσκησης, ξέσπασε άλλη πυρκαγιά, λόγω των δραστηριοτήτων του στρατού, όπου άμεσα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το αεροπλάνο καναντέρ κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο».

Μετά από τα τόσα καμένα δάση και την τεράστια απώλεια στην πανίδα της χώρας μας, ας βρεθεί επιτέλους ένας τρόπος να γίνονται  με περισσότερη ασφάλεια οι ασκήσεις του στρατού, ώστε να μην κινδυνεύσει να καταστεί και ο Έβρος, με το πολύτιμο οικοσύστημά του, κρανίου τόπος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία σπιθαμή δάσους.