«Απόλυτο εμπαιγμό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νέο μισθολόγιο καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τον «απόλυτο εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στηλιτεύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης για τους ιατρούς του ΕΣΥ

Όπως εξηγούν ο νοσοκομειακοί γιατροί ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Φλεβάρη, μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία έχουν δοθεί οι πολυδιαφημισμένες από τα κυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης «αυξήσεις». Για την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων φαίνεται ότι οι όποιες μισθολογικές «αυξήσεις» θα δοθούν: -Για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Φεβρουαρίου (10 Μαρτίου 2023). -Τα αναλογούντα αναδρομικά φαίνεται ότι θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου (27 Μαρτίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Μαρτίου (10 Απριλίου 2023).Οι γιατροί εξηγούν οτι:Είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ πιο κάτω από 100 ευρώ το μήνα, πριν καν τις δούμε στο λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα.Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο Επιμελητής Β΄ 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).

Περαιτέρω η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στα επιδόματα των Αναισθησιολόγων και λοιπών ιατρών απασχολουμένων σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπου με λογιστικές «αλχημείες» εξορθολογισμού και περικοπής σωρευτικής χορήγησης επιδομάτων κάποιοι συνάδελφοι θα δουν και μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές τους.

Όσον αφορά στο επίδομα των αγόνων περιοχών οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για απόλυτη γελοιοποίηση. “Με τον παρόντα νόμο η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη προκλητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να χορηγεί αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Έτσι το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ, Επιμελητή Α΄178,20 ευρώ, και Διευθυντή 225.71 ευρώ. Επομένως το μηναίο επίδομα αγόνου ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112.85 ευρώ μικτά!

Πηγή: documentonews.gr