Έφυγε από τη ζωή ο Κομοτηναίος και διασημότερος καντινιέρης της Ελλάδας.

Έφυγε από τη ζωή το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο διασημότερος καντινιέρης της Ελλάδας. Ο «Μαύρος», κατά κόσμον Νετζμί Σαλί, πέθανε σε ηλικία 73 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. «Έφυγε» κρατώντας το χέρι της δεύτερης γυναίκας του, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Από τα σουβλάκια του είχε δοκιμάσει μέχρι και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ήταν μια από τις ιστορίες που μοιραζόταν με τους πελάτες του όταν κάθονταν στην αυλή της καντίνας του για να απολαύσουν το μαγικό του σάντουιτς.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Κομοτηνής και ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Βιοποριζόταν πουλώντας κουλούρια. Το 1961 ξεκίνησε να πουλά σουβλάκι πάνω σε ένα καρότσι. Το καρότσι έγινε καντίνα και βρήκε τη θέση της στη συμβολή των οδών Αμπελοκήπων και Ι. Γωγούση, στα σύνορα της Σταυρούπολης με την Επτάλοφο.

Από τον «Μαύρο» περνούσαν για να χορτάσουν την πείνα τους τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές. Μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί και αριστεροί έτρωγαν πλάι – πλάι στην καντίνα του «Μαύρου»

Αν έκανες το λάθος και ζητούσες απ’όλα τότε γέμιζε το σάντουίτς σου με μπούκοβο. Το προμηθευόταν σε τσουβάλια και πίστευε πως είναι το γιατρικό για όλες τις αρρώστιες. Σα να μην έφτανε αυτό, γέμιζε το σάντουιτς με μπόλικη ζουμερή ντομάτα και μια γεμάτη χούφτα κρεμμύδι. Περνούσε τη μουστάρδα με το ξυλάκι του και τέλος ψέκαζε με «Άζαξ». Το «Άζαξ» ήταν ένα μείγμα με βάση το λεμόνι. Ο «Μαύρος» απολάμβανε να παινεύεται για την μυστική συνταγή του «Άζαξ». «Έσπασαν το τζάμι, μου το έκλεψαν, το πήγαν στο χημείο του κράτους και δεν βρήκαν πως το φτιάχνω» έλεγε. Ίσως ήταν το πιο καθαρό «βρώμικο» που θα έτρωγες. «Όταν πάω στην κρεαταγορά κάνουν στην άκρη για να περάσω. Μου δίνουν τα πιο καθαρά κρέατα. Ξέρουν ότι πουλάω πολύ και με προσέχουν» έλεγε. Το σάντουιτς στον «Μαύρο» ήταν μια εμπειρία μοναδική και απερίγραπτη. Αυτός είναι και ο λόγος που ερχόντουσαν από το εξωτερικό για να δοκιμάσουν τα σουβλάκια του.

Διαβάστε ακόμη  Το τελευταίο κείμενο του Μ. Χαραλαμπίδη για την Θράκη

Η καντίνα «Μαύρος» θα επιστρέψει

Ο «Μαύρος» είχε έναν καημό. Κανένα από τα παιδιά του δεν τόλμησε να αναλάβει την επιχείρηση με το βαρύ όνομα. Ακολούθησαν άλλα επαγγέλματα και η πατρική κληρονομιά έμεινε αναξιοποίητη. Μέχρι το τέλος της ζωής του αναζητούσε διάδοχο. Τα παρακάλια του έπιασαν τόπο. Ο εγγονός του «Μαύρου», γιος της αγαπημένης του κόρης, Ζωής, έδωσε στον παππού του την υπόσχεση πως θα συνεχίσει το έργο του. Ο Ντοβούς Αισέ σήμερα είναι 22 χρόνων και ζει στη Χάγκεν της Γερμανίας. «Σύντομα θα έρθω στην Ελλάδα και θα ανοίξω την καντίνα ο Μαύρος. Θα σας καλέσω στα εγκαίνια. Θα φτιάχνω τα ίδια νόστιμα σάντουιτς. Γνωρίζω ποια είναι η συνταγή για το «Άζαξ» που έβαζε ο παππούς μου στα σάντουιτς» δηλώνει στο thestival ο Ντοβούς.

Ο Νετζμί Σαλί πέρασε στην ιστορία. Κατάφερε να γίνει κομμάτι της ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Το όνομά του έφτασε στα πέρατα της γης. Λένε πως οι θρύλοι δεν πεθαίνουν. Κι ο «Μαύρος» για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα σουβλάκια και τις ιστορίες του ήταν ένας θρύλος. Κάμαν «Μαύρε»! Ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς.

thestival