Προσπάθεια Ζελένσκι να διεθνοποιήσει το ζήτημα • Καταγγελίες για εκτελέσεις και βασανισμούς πολιτών • Ρώσος αξιωματούχος κατηγορεί το Κίεβο ότι παράτησε τους νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα μετά από την ανακάλυψη ομαδικού τάφου στην περιοχή Ιζιούμ, την οποία ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το θέμα με τα μακάβρια ευρήματα και επαναλαμβάνει τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία με θύματα εκατοντάδες νεκρούς και περισσότερους από 1.000 βασανισθέντες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters μίλησε ανοιχτά για το θέμα αυτό σημειώνοντας «από σήμερα υπάρχουν 450 άτομα θαμμένα στην βορειοανατολική πλευρά της περιοχής του Χαρκόβου. Υπάρχουν, όμως και άλλες ξεχωριστές ταφές πολλών ανθρώπων, βασανισμένων, ολόκληρων οικογενειών».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ενισχύει το αφήγημα του Κιέβου ότι ανάμεσα στα πτώματα υπάρχουν πολλοί πολίτες με ενδείξεις τραυμάτων και βασανισμού και δηλώνει ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου, οι έρευνες συνεχίζονται και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα».

Χθες, ωστόσο, Ρώσος αξιωματούχος έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ουκρανική πλευρά και λέγοντας ότι τα πτώματα ανήκουν σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο Αλεξάντερ Μάλκεβιτς, μέλος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας, μάλιστα, κατηγόρησε το Κίεβο ότι παράτησε τους νεκρούς του στο πεδίο της μάχης άταφους.

Διαβάστε ακόμη  Σύλληψη και πρόστιμο επειδή πουλούσε παράνομα 18 είδη οικιακής χρήσης

«Μας δείχνουν πολλούς τάφους, τους ανοίγουν, δείχνουν τα πτώματα. Στην πραγματικότητα τα ρωσικά στρατεύματα και, σε αρκετές περιπτώσεις, αξιωματούχοι είναι εκείνοι που έθαψαν τους Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στο πεδίο της μάχης από τους λεγόμενους συντρόφους τους. Τώρα προσπαθούν να δείξουν ότι αυτοί είναι θύματα της ρωσικής κατοχής, ενώ στην πραγματικότητα οι Ουκρανοί είναι που δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για αυτούς» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ασχολήθηκε με την τύχη όσων χάνουν τη ζωή τους στο μέτωπο, για να σημειώσει ότι τόσο στη Χερσώνα όσο και στο Μικολάγιεφ ήδη υπάρχουν σκηνοθετημένες επιθέσεις για να διαφημιστεί ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι – Πούτιν «συμφωνούν» σε ένα θέμα

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε μεν τις προσπάθειες των στρατιωτών του στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν κουβέντες για το τέλος του πολέμου.

Αντίστοιχες, δηλώσεις, άλλωστε έκανε και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ προειδοποίησε με κλιμάκωση των χτυπημάτων.

Πηγή: efsyn.gr