Την ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ των πρώτων 42 επενδύσεων, συνολικού ύψους 5.392.550.000 ευρώ, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.). Σύμφωνα με τη λίστα που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ σημαντικές ιδιωτικές και δημοσιες επενδύσεις σε έξι τομείς.
Συγκεκριμένα:
Είκοσι ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για τρεις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ, την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, αλλά και τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Για το έργο του LNG αναφέρεται στην επίσημη λίστα : “Το έργο είναι ώριμο αφού έχει ολοκληρώσει το σύνολο της αδειοδοτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ, της έγκρισης της μελέτης Ασφαλείας και της άδειας Εγκατάστασης, που απαιτείται για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Η κατασκευή του μπορεί να ξεκινήσει το 2017 και να έχει ολοκληρωθεί το 2018”
Το ποσό που προϋπολογίζεται είναι 370εκ ευρώ ενώ όπως αναφέρεται, το έργο αφορά σε υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) καθώς και σε αγωγό σύνδεσης αυτού με το κατάντη σύστημα φυσικού αερίου, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου που λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ.τ. ευρώ, που αφορούν:
– Την προστασία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ιαματικών Λουτρών Καϊάφα στο νομό Ηλείας.
– Την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
– Τη μετατροπή του TAE KWOΝ DO σε συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.
Για τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίες εγκρίθηκαν πέντε έργα του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών-Επικοινωνιών συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ.
Για την έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ με φορείς εκτέλεσης ΑΕΙ και αρμόδια υπουργεία.
Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται πέντε επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιριών ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ΕΛΒΑΛ, Steelmet (όμιλος Βιοχάλκο), ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).
Ε.Π.
Δείτε όλη τη λίστα που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής