Μια ακόμη κορυφαία διάκριση για έναν Έλληνα επιστήμονα, με καταγωγή από τη Θήβα και σημαντική παρουσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία. Πρόκειται για τον Αργύρη Τζουβελέκη, ο οποίος βραβεύτηκε, αυτή τη φορά, για την ερευνητική του πρόταση που αφορά στην ανακάλυψη θεραπείας για την Πνευμονική Ίνωση, μια ασθένεια αγνώστου αιτιολογίας και με πρόγνωση δυσμενέστερη από εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα.
Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία βράβευσε 8 ερευνητές, μεταξύ των οποίων 3 Έλληνες, ο Αργύρης Τζουβελέκης, ο Βασίλειος Ανδριανόπουλος και η Ελευθερία Λέτσιου, για την έρευνα στον τομέα της Πνευμονολογίας με το ERS / ΕΕ RESPIRE2. Με την βράβευση ταλαντούχων επιστημόνων, η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία έχει ως στόχο να ενισχύσει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό δίκτυο των ερευνητών, ενισχύοντας την ανταλλαγή γνώσεων και την ενίσχυση των συνεργασιών. Οι βραβευμένοι υπότροφοι, που επιλέγονται μέσα από ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης έχουν αρχίσει την 2ετή υποτροφία για το ερευνητικό τους έργο την άνοιξη του 2016.
«Χρωστάω πολλά στους γονείς και τους δασκάλους μου»
Ο 36χρονος Αργύρης Τζουβελέκης, ο οποίος από το φθινόπωρο του 2013 βρίσκεται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Yale στην Αμερική, υπηρέτησε στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από το 2005 ως το 2012. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» για τη νέα αυτή βράβευση, σημειώνει: «Η Ευρωπαική Πνευμονολογική Εταιρεία βράβευσε με το ανώτατο βραβείο ερευνητικής υποτροφίας Marie Curie / ERS/EE RESPIRE 2, 8 ερευνητές μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες. Πρόκειται για μια σειρά διαγωνισμών για ερευνητικές υποτροφίες από όλο τον κόσμο που συνολικά βράβευσαν τα τελευταία 4 χρόνια 20 ερευνητές από ένα σύνολο 300. Είναι το τέταρτο κατά σειρά βραβείο που λαμβάνω από την Ευρωπαική Πνευμονολογική Εταιρεία αφού είχαν προηγηθεί το βραβείο του καλύτερου νέου ερευνητή ( Young Investigator Award), το βραβείο ERS Long Term Research Fellowship και εκείνο του HERMES European Respiratory Diplomat. Παράλληλα η Πνευμονολογική Εταιρεία των ΗΠΑ (American Lung Association) , προσφάτως, βράβευσε το ερευνητικό μου έργο στο πανεπιστήμιο Yale, όπου διετέλεσα μετα-διδακτορικός ερευνητής για 3 χρόνια, με το βραβείο του Senior Research Training Fellow».
Όπως λέει ο ίδιος «χρωστάω πολλά στους γονείς και φυσικά τους δασκάλους μου όπως οι καθηγητές τους Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κος Μπούρος, Κολιός και Πνευματικός με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ και να μαθητεύσω δίπλα τους τον καιρό που έκανα τη διδακτορική μου διατριβή και την ειδικότητά μου στην Αλεξανδρούπολη, την υπέροχη αυτή ακριτική πόλη με τους εξαίσιους ανθρώπους και τους αυθεντικούς Έλληνες».
Όσο για τους νέους ανθρώπους, που νιώθουν εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα ασφυκτικό σκηνικό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο βραβευμένος επιστήμονας σημειώνει: «Οι νέοι οφείλουν να κυνηγούν όνειρα στη ζωή τους και όχι σκιές. Τα μεν πρώτα συνθέτουν την εγγενή φιλοδοξία της ανθρώπινης φύσης και οδηγούν στην ευδαιμονία, οι δε δεύτερες συνθέτουν τη ματαιοδοξία που τελικά μας απομυζεί και μας ερημώνει ψυχικά και συναισθηματικά. Και οι πλέον δυσδιάκριτες σκιές είναι εκείνες του ίδιου μας του εαυτού».
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη / Κική Ηπειρώτου