Μετά από 11 χρόνια ταινιών που προσεκτικά τοποθετούν λιθαράκια στο μωσαϊκό που κατέληξε ένα δικό του σύμπαν, η Marvel αποχαιρετά το κοινό της με ένα εκρηκτικό φινάλε: Η αυλαία πέφτει, όχι όμως πριν καεί ολοσχερώς μέσα σε πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

Όντας το δεύτερο μέρος της ταινίας «Εκδικητές: Ο πόλεμος της Αιωνιότητας», το παρόν έργο επωμίζεται το δύσκολο καθήκον να μας χαρίσει κάτι ακόμα πιο φαντασμαγορικό και ρηξικέλευθο, προσκαλώντας και προκαλώντας το κοινό σε ένα παιχνίδι με τίτλο «Κοιτάξτε τι τολμήσαμε να κάνουμε τώρα».

Και η «Τελευταία Πράξη» το κάνει, ξανά και ξανά.

Η πλοκή

Οι Εκδικητές έχουν ηττηθεί από τον Thanos, που αφού απέκτησε τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας, ολοκλήρωσε το σχέδιό του και εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εκδικητών. Οι εναπομείναντες ήρωες αντιμετωπίζουν την πιο μεγάλη πρόκληση τους μέχρι σήμερα – τη ζωή μετά το «snap».

Πρέπει να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν. Μάλιστα, δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Το πόρισμα

Εκρηκτικό αλλά και αργό, αστείο αλλά και μελαγχολικό, η «Τελευταία Πράξη» δίνει χρόνο τους χαρακτήρες της να αναπνεύσουν, να αντιληφθούν τι ακριβώς διακυβεύεται αν αποφασίσουν να παραιτηθούν και να μην πολεμήσουν. Είναι ένα έργο που σέβεται το δημιουργικό μεγαλείο των προηγούμενων έργων και δημιουργών, που σέβεται όμως και το πιστό της κοινό, όλους τους φαν που περίμεναν υπομονετικά να ενώσουν τα μικρά κομμάτια του παζλ – τα ψίχουλα που κάθε προηγούμενο έργο τοποθετούσε τόσο προσεκτικά και μελετημένα.

Εναλλάσσοντας το χιούμορ με τη τραγωδία, την επική δράση με τη σχεδόν ξεκαρδιστική εικόνα ενός ήρωα αντιμέτωπου με την καθημερινότητα, το τελευταίο κεφάλαιο του “Infinity Saga” δίνει τον πιο αξιέπαινο αποχαιρετισμό: Δε χάνεται μέσα σε κόκκους ξεθωριασμένης στάχτης αλλά σε μια πολύχρωμη έκρηξη που αρνείται να σταματήσει να σείει τις κινηματογραφικές αίθουσες ανά την υφήλιο.