Έρχεται η υπογραφή συμφωνίας για χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης από τις Η.Π.Α

Η αμοιβαία στρατηγική συνεργασία είναι σχεδόν έτοιμη και θα υπογραφεί πριν την έλευση του Μ. Πομπέο δήλωσε ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών τόνισε «Θα επισκεφτεί την Ελλάδα και το ΥΠΕΘΑ και θα επιβεβαιωθεί η εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ. Αυτά είναι το ζήτημα της Σούδας που οι ΗΠΑ ζητούν να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η χρήση της και η χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης όπου με χρηματοδότηση ΗΠΑ προχωρά η ανέλκυση πλοίου που εμποδίζει τις διελεύσεις».

Πρόκειται ουσιαστικά για την παλιά αμυντική συμφωνία που θα επικαιροποιηθεί με επέκταση ετών για χρήση της Σούδας και θα συμπεριλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη όπως είχε γράψει το evrosonline.gr πριν μερικές ημέρες.

Ενδιαφέρον ΗΠΑ για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης;

Φαίνεται ότι πλέον η συνεργασία με τις ΗΠΑ για μονιμότερη στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πάρει επισημότερη μορφή με συγκεκριμένη συμφωνία. Εξάλλου με χρηματοδότηση ΗΠΑ προχωρά η ανέλκυση του ναυαγίου “Όλγα” που εμποδίζει τις διελεύσεις, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στην πρόσφατη επίσκεψη μάλιστα του Αμερικανού Πρέσβη, πριν μερικές ημέρες, υπερτονίστηκε η πρωτοβουλία αυτή των ΗΠΑ για την ανέλκυση του ναυαγίου.