Facebook / Τα επανειλημμένα φαινόμενα λογοκρισίας. Βροχή από μπλοκ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας, επανειλημμένα φαινόμενα πρωτοφανούς λογοκρισίας αναρτήσεων και λογαριασμών, από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.  

Αποκορύφωμα αποτέλεσε το κλείσιμο του λογαριασμού εν ενεργεία μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του βουλευτή Χανίων και τέως αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένοι αποκλεισμοί (κλείσιμο) λογαριασμών έγκριτων δημοσιογράφων, όπως λ.χ. της Έλενας Ακρίτα και της Ευγενίας Λουπάκη, η εξαφάνιση αναρτήσεων επαγγελματιών φωτορεπόρτερ, γεγονός που προκάλεσε σχετική ανακοίνωση – καταγγελία της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, καθώς και το κλείσιμο του λογαριασμού του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Επίσης το ίδιο υπέστησαν πολλά ακόμα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Μάρκος Κάτσης και ειδικά την ημέρα που έγινε η εναρκτήρια ομιλία από τον Αλέξη Τσίπρα, στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Κατράκειο αλλά και την επόμενη ημέρα. 

“Θύμα” της λογοκρισίας στον Έβρο, που υπέστη απαγόρευση  κυρίως κοινοποιήσεων το στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μενέλαος Μαλτέζος. 

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, βίωσε το μπλοκάρισμα από ένα μέσω κοινωνικής δικτύωσης και αλληλεπίδρασης . 

Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο που ανάρτησε για το θέμα ο κ. Μαλτέζος. 

“μπλοκάρισμα” 

Απο χθες διαβάζω διαμαρτυρίες και καταγγελίες διαδικτυακών φίλων ότι  υπάρχει μαζικό   “μπλοκάρισμα” απο το FB της δυνατότητας κοινοποιήσεων.

Σήμερα το μπλοκάρισμα το βίωσα και εγώ.

Το facebook, αν και τυπικά είναι πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης  – συζήτησης, αποτελεί όμως εκ των πραγμάτων και Μέσο Ενημέρωσης.Έστω και αν δεν έχει την τυπική του οργάνωση και μορφή. Σε μεγάλο μέρος οι αναρτήσεις από δημόσια πρόσωπα ή απλούς πολίτες, περιέχουν ειδήσεις και σχολιασμό από την κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή, από την κοινωνία και τον χώρο εργασίας, από συλλογικότητες κλπ. 

Διαβάστε ακόμη  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Το ΕΣΥ χρειάζεται προσωπικό, όχι χειρουργεία επί πληρωμή

Επειδή δε η θέση του ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα είναι κυρίαρχη (λίγο απέχει από το μονοπώλιο) η συμβολή του στη διαμόρφωση γνώμης και κοινωνικής στάσης είναι βαρύνουσα. 

Επειδή όλοι μας συμβάλλαμε στην δημιουργία αυτού του συγκεντρωτικού γίγαντα. Επειδή εμείς, οι χρήστες, του παραχωρήσουμε την δύναμη που σήμερα έχει την εξουσία να μπλοκάρει όποιον θέλει, όποτε θέλει, χωρίς καν να δίνει εξηγήσεις.

Είναι πλέον επείγουσα προτεραιότητα, να αποκτήσει ο πολίτης τη θεσμική δυνατότητα απόκρουσης της αυθαίρετης λογοκρισίας.

Πρέπει όμως να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος στην κοινωνία και στη Βουλή για το γεγονός ότι στο facebook (το οποίο κερδίζει καθημερινά και στην Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ από διαφημίσεις και “προωθήσεις”), έχει εκχωρηθεί μια πλατιά και ανεξέλεγκτη πολιτική εξουσία, φαινόμενο του οποίου βιώνουμε αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις -και στο μέλλον σίγουρα χειρότερες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχουν εγγυήσεις αντικειμενικότητας και τήρησης κανόνων δεοντολογίας. Κάθε άλλο: κανείς στην εταιρία που το διαχειρίζεται δεν λογοδοτεί στην κοινωνία και στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και μπορεί το εν λόγω Μέσο να μην έχει γραφεία με συντάκτες και αρχισυντάκτες, δεν παύει όμως να διοικείται από ανθρώπους με πολιτικές απόψεις και προκαταλήψεις και πιθανότατα με σχέσεις και εξαρτήσεις από πολιτικά κέντρα.