Γεωργίου: Περιορισμένος ο ρόλος της Περιφέρειας ΑΜΘ στη διαχείριση της πανδημίας

Μεγάλη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην ΑΜΘ τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα. Το ποσοστό αύξησης του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων μεταξύ του τρέχοντος μήνα και της περιόδου στα μέσα Μαρτίου, φτάνει μέχρι και το 300%.

Μέσα σε όλα αυτά, η Περιφέρεια ΑΜΘ, που θα μπορούσε με τη Διεύθυνση Υγείας να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, περιορίζεται στα τυπικά, αφού κυρίαρχο ρόλο έχει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος βέβαια δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, εξοπλισμό και προσωπικό. Εξάλλου, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Υγείας, έχει ζητηθεί από τις περιφέρειες να συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στη μάχη κατά του κορωνοϊού, δίχως όμως ποτέ να δοθούν αρκετές αρμοδιότητες και μέσα.

«Φαίνεται πως η πανδημία ξανακάνει τον κύκλο της κι εδώ, με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Και τον κάνει με το νέο, περισσότερο μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος», ανέφερε στο euro2day ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Λουκάς Γεωργίου. Ο ίδιος παρατηρεί πως η μεγάλη πίεση αφορά κυρίως την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και δευτερευόντως αυτή του Έβρου, ενώ εντοπίζει στη Θάσο την πιθανή πηγή διασποράς του μεταδοτικού στελέχους. «Φαίνεται πως ήρθε από Βρετανούς που μένουν μόνιμα στη Θάσο και μεταδόθηκε στις ηπειρωτικές περιοχές με τις μετακινήσεις του πληθυσμού».

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Περιφέρεια έχει περιορισμένο ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία γίνεται κεντρικά από τον ΕΟΔΥ. «Είμαστε σε επικοινωνία, αλλά δεν έχουμε ρόλο, ούτε στην ιχνηλάτηση ούτε σε κάποια άλλη παρέμβαση. Κάθε βράδυ μάς στέλνουν τα στοιχεία με τα κρούσματα ανά περιοχή, τα οποία προηγουμένως τα έχουμε μάθει από τα ΜΜΕ», σημείωσε.