Και SMS Αποστολάκη πριν τον ανασχηματισμό: «Μην προχωρήσετε αν δεν υπάρχει συναίνεση» (video)

Την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος, το πρωί της Τρίτης πριν από τον ανασχηματισμό, με αποστολέα τον Ευάγγελο Αποστολάκη και παραλήπτη τον «ενδιάμεσο» της κυβέρνησης με το οποίο του ζητούσε να μην προχωρήσει η ανακοίνωση για την υπουργοποίησή του αν δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, αποκαλύπτει το Open.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Open, ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει ως βασική προϋπόθεσή για την είσοδό του στο νέο κυβερνητικό σχήμα τη στήριξη από τον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας μάλιστα απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει ο ίδιος προσωπικά στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για να καταλήξουν σχετικά με την υπουργοποίησή του. «Συνεννοηθείτε, δεν μπορούμε να πάμε σε έναν πόλεμο, χωρίς να είμαστε όλοι μαζί», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά για το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Ωστόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού δεν προηγήθηκε καμία επικοινωνία. Μόνο ο διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης, τηλεφώνησε, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, στον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, όχι για να συζητήσουν αλλά για να του ανακοινώσει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο κ. Αποστολάκης έχει αποδεχθεί την πρόταση.

Ο κ. Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε γνωστοποιήσει τη βολιδοσκόπηση από τον κ. Νικοφοράκη, πρόσωπο που είναι κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ωστόσο στον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις: Η πρώτη, όπως προαναφέρθηκε, ήταν να υπάρχει συναίνεση και η δεύτερη το υπουργείο να είναι ανεξάρτητο.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του στον κ. Αποστολάκη υπογραμμίζοντας πως «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία». Μάλιστα, ο κύριος Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μείνει με την εντύπωση πως η υπουργοποίησή του δεν θα προχωρούσε.

Σύμφωνα λοιπόν με το OPEN, ο κ. Αποστολάκης έστειλε ένα κρίσιμο μήνυμα στον κ. Νικηφοράκη και τον κάλεσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανακοινώσεις αν δεν είναι δεδομένη η εξασφάλιση της συναίνεσης από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου να ρωτήσει τι ακριβώς έχει γίνει και να πει ότι αφού υπάρχει αυτή η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί τη θέση. Ακολούθησε μια «θερμή» συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε ότι «δεν είχα καταλάβει πως θέτεις όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά θα βγάλω ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν».

Ο κ. Αποστολάκης τονίζει ότι τον παγίδευσαν από την κυβέρνηση, καθώς ψευδώς του είπαν ότι έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση των δύο πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Σημειώνει δε πως έσπευσαν να ανακοινώσουν το όνομά του, προκειμένου να βρεθεί προ τετελεσμένων.

tvxs / open