«Καμία μέριμνα ή δέσμευση για τους εργαζομένους της Olympus Bank σε Έβρο και Δράμα»

«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν αντέχει άλλες απολύσεις». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας και αναφερόμενη στην περίπτωση της συνεταιριστικής τράπεζας Olympus Bank, τονίζει: «Στις 4-5 Φλεβάρη, με συνοπτικές διαδικασίες ανακοινώθηκε η ανάκληση της άδειας της Olympus Bank (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και Έβρου). Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η Olympus δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια, και μετά από αίτηση της ΕΤΕ, οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στην τελευταία ενώ δάνεια και επενδυτικά πέρασαν στον εκκαθαριστή. Η Εθνική ανακοίνωσε αμέσως ότι στις 3 πόλεις όπου διέθετε καταστήματα η Olympus (Δράμα, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη) παράτεινε μονομερώς το ωράριο ως τις 5 το απόγευμα για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της, παραβιάζοντας κατάφορα την κλαδική σύμβαση.

Για τους 43 εργαζόμενους της τελευταίας όμως δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή δέσμευση. Δημοσίευμα μάλιστα οικονομικής ιστοσελίδας (www.capital.gr) ανέφερε στις 7/2 ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν με κανονική αποζημίωση! Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η έλλειψη ενός σωματείου εργαζομένων στη Συνεταιριστική που θα παλεύει συλλογικά για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, έχει τραγικές συνέπειες. Αποτελεί πρόκληση η Εθνική να αποδέχεται τις καταθέσεις της Τράπεζας και να μην προσλαμβάνει τους εργαζομένους! Η προκλητικότητα της διοίκησης δεν εξαντλείται εκεί. Ο φόρτος εργασίας στο δίκτυο είναι δυσβάσταχτος, οι πιέσεις καθημερινές και αφόρητες. Κι ενώ στις 3 πόλεις εν προκειμένω, ήρθε να προστεθεί η εξυπηρέτηση των χιλιάδων πελατών της συνεταιριστικής, στελέχη της ΕΤΕ αναφέρουν με αναλγησία ότι με βάση το περίφημο πελατοκεντρικό υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στους
νομούς Έβρου και Δράμας.

Διαβάστε ακόμη  Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης: 6 ανώτατες δικαστικές αποφάσεις για το νερό ως δημόσιο αγαθό

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Υποχρέωσαν τους εργαζομένους της ΕΤΕ στα τρία καταστήματα να εργαστούν 2 ώρες παραπάνω, για να εξυπηρετήσουν την πελατεία της Olympus, για 2 εβδομάδες «και βλέπουμε». Μάλλον δεν είμαστε αρκετοί για να βγει η δουλειά ως τις 15:15 και πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω, αλλά μετά περισσεύουμε και το κατάστημα είναι υπερπλήρες. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως το πελατοκεντρικό δεν είναι πάρα μόνο ένα απαράδεκτο τέχνασμα για να μειώνουν συνεχώς το προσωπικό!

Ο δε ΣΥΕΤΕ δεν μπήκε ούτε στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση, δεν συγκινείται ούτε από την άρνηση των προσλήψεων των συναδέλφων στην Εθνική, ενώ δέχτηκε και την παράταση του ωραρίου! Η θέση μας οφείλει να είναι ξεκάθαρη: όχι σε νέες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας και τεράστιας έλλειψης προσωπικού στην ΕΤΕ. Ήδη στον Έβρο και παντού έχουν φύγει δεκάδες εργαζόμενοι, λόγω της πίεσης και της πολιτικής της Τράπεζας που τους εξώθησε σε παραίτηση. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό στο δίκτυο. Η ΕΤΕ δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλει 10ωρα, κάτω τα χέρια από το κλαδικό ωράριο. Να επανέλθει σε όλα τα καταστήματα σήμερα το κανονικό ωράριο.

Να προσληφθούν και οι 43 εργαζόμενοι, στο δίκτυο και σε διευθύνσεις, ενταγμένοι κανονικά στον κανονισμό εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις. Δεν γίνεται τη στιγμή που λένε όχι στους συναδέλφους της Olympus, να προσλαμβάνουν από το παράθυρο χρυσοπληρωμένους ειδικούς συνεργάτες . Όλοι οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών να ενταχθούν κανονικά όπως έγινε με τους συναδέλφους των Probank και Fbb και να πάψουν να είναι εργασιακά όμηροι».