Κατατέθηκε το ν/σ για τη φίμωση των δημοτικών παρατάξεων

Ως μαύρη ημέρα στην ιστορία της τοπικής δημοκρατίας καταγράφεται η 28η Ιουνίου, καθώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε στη Βουλή αργά το απόγευμα το Νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Υπενθυμίζουμε πως ιδιαίτερα στην περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πολύ συχνά, κατέθεταν αιτήματα προς συζήτηση για πολύ σημαντικά ζητήματα, για τα οποία η δημοτική αρχή κρατούσε τόσο το δημοτικό συμβούλιο, όσο και τους πολίτες στο σκοτάδι. Η πρακτική αυτή συνέβαλλε τα μέγιστα στην ενημέρωση και τη διαφάνεια γύρω από τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής και η απόφαση της κυβέρνησης να στερήσει αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα από τις παρατάξεις και τους δημότες, ένα χρόνο περίπου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκαλεί εύλογες αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμη  ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ: Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου

Η φίμωση των φωνών της Αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται στο Άρθρο 44 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και αποτελεί την πιο ακραία κορύφωση των γαλάζιων παρεμβάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διαδοχικά εξελίσσονται από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τώρα, και ήδη καταρρέουν με διαδοχικές Αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Για το Μάκη Βορίδη, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε Υπουργό Εσωτερικών, το δια νόμου σιωπητήριο στο διάλογο, αποτελεί αναμφίβολα έναν ιδανικό επίλογο για τη θητεία του στην υπουργική καρέκλα, που είναι βέβαιον ότι θα προσθέσει καμαρώνοντας στο πλούσιο βιογραφικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS.GR, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα γίνει τροχάδην. Ήδη την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 15:00 διεξάγεται η 1η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλή.