Φάρμακο, που δείχνει αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού, δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του ιού, καθώς εμφάνισε θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που νοσούν.

Παράγεται από την ιαπωνική φαρμακευτική Fujifilm Toyama Chemical και δραστική του ουσία είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Έτσι, εκτιμάται ότι εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό και μειώνει τη μεταδοτικότητα της νόσου. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλά στελέχη της γρίπης, του κίτρινου πυρετού, του αφθώδους πυρετού και ορισμένων άλλων ιογενών παθήσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, «υπάρχει μία τεράστια μελέτη από τον ΠΟΥ, που θα εξετάσει 4 θεραπείες κατά του κορονοϊού. Δεν είναι δυνατόν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να ξέρουμε τι είναι καλό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω φάρμακο δεν είναι μεταξύ αυτών που δοκιμάζει ο ΠΟΥ. Μάλιστα, είπε ότι στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος ώστε να γίνουν οι έρευνες για το εμβόλιο, ώστε να βρεθεί η θεραπεία.

«Πρώτη φορά στον κόσμο ακούμε για αυτό το φάρμακο από την Ιαπωνία. Όντως φαίνεται, ότι βοήθησε για τη μείωση των επιπέδων του ιού. Έχει γίνει συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ για παραγγελία, ώστε να έχουμε στοκ εάν και εφόσον το χρειαστούμε, όμως δεν είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, Ζανγ Ξινμίν, στον Guardian η δραστική ουσία του έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν σε 340 ασθενείς στις πόλεις Γουχάν και Σενζέν. «Το φάρμακο είναι σαφώς αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και έχει υψηλό προφίλ ασφαλείας», είπε, επισημαίνοντας πως ασθενείς που το έλαβαν στη Σενζέν ήταν αρνητικοί στο τεστ για κορονοϊό κατά μέσο όρο σε τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μολύνθηκαν, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 11 ημερών όσων δεν έλαβαν τίποτα. Δεν υπήρχε λοιπόν, ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι δεν ήταν και μεταδοτικοί. Επίσης, ακτινογραφίες θώρακος επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα βελτίωσης στους πνεύμονες στο 91% των ασθενών που έλαβαν φαβιπιραβίρη, σε σχέση με το 62% όσων δεν πήραν καμία θεραπεία.

Οι γιατροί στην Ιαπωνία χορηγούν το ίδιο ακριβώς φάρμακο σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήπια ή μέτρια συμπτώματα, με στόχο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στον ασθενή, άρα και την εξέλιξη των συμπτωμάτων από ήπια σε σοβαρά. Παρόλα αυτά, ο Guardian επικαλείται πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας και αναφέρει πως το φάρμακο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. «Χορηγήσαμε το Avigan σε 70 με 80 άτομα, αλλά όπως φάνηκε δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα σε άτομα που ο ιός ήδη είχε πολλαπλασιαστεί, άρα είχαν ήδη εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα», ανέφερε ο Ξινμίν.

Πηγή: ieidiseis.gr