Μ.Παπαδόπουλος: “Το επικίνδυνο παζάρι ΕΕ -ΝΑΤΟ – Τουρκίας δεν αφήνει ανεπηρεαστο τον Εβρο”

Συνέντευξη  στην Κατερίνα Καλεντερίδου και το alexpoli.gr έδωσε ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας, με αφορμή την παρουσία του στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το περασμένο Σάββατο 21 Ιουνίου.

Κύριε Παπαδόπουλε, καλως ορίσατε στον Έβρο και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την 7η Ιουλίου όπου οι πολίτες της χώρας θα κληθούν ν’ αποφασίσουν για το μέλλον τους. Εύλογα σας ρωτώ ξεκινώντας τη συνέντευξη, τι είναι αυτό που θα καθορίσει την ψήφο του λαϊκού κόσμου και ιδιαίτερα τους δεκάδες χιλιάδες που επέλεξαν το ΚΚΕ μόνο στην κάλπη των περιφερειακών ή δημοτικών εκλογών ή βρίσκονται κοντά στο ΚΚΕ και δεν πήγαν να ψηφίσουν”;

Ο λαϊκός κόσμος στον οποίο αναφέρεστε αναγνωρίζει ήδη ότι το ΚΚΕ είναι δίπλα του στα δύσκολα, λέει την αλήθεια στο λαό, μπαίνει μπροστά στους αγώνες, έχει συνέπεια. Προβληματίζεται όμως αν πρέπει να επιλέξει αυτό που θεωρεί ως «μικρότερο κακό» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη κυβέρνηση. Έχει σημασία επομένως να κατανοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει σίγουρα αντιλαϊκή πολιτική, είτε η ΝΔ αποκτήσει αυτοδυναμία είτε όχι. Διότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υιοθετήσει τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις για να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική που γνωρίσαμε ως το 2060. Διαλέγοντας το δήθεν «μικρότερο κακό» πήγαμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Έτσι φτάσαμε στην νέα «γενιά των 400 ευρώ». Να κατανοηθεί λοιπόν ότι αυτό που κρίνεται είναι πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω απ’ τη βουλή την επόμενη μέρα. 

Αναφορικά με τα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη γειτονική χώρα, την Κυπριακή ΑΟΖ και τα σενάρια που μιλούν για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου… σήμερα βρίσκεστε στον Έβρο, πόσο θεωρείτε πως όλ’ αυτά μπορούν να μας επηρεάσουν;

Τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο απατηλή είναι η προσπάθεια εφησυχασμού της κυβέρνησης ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου απ’ την τουρκική επιθετικότητα. Πίσω απ’ τα ευχολόγια και την απουσία ουσιαστικής πίεσης και κυρώσεων, κρύβεται το παζάρι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία με πιθανά ανταλλάγματα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ένα θερμό επεισόδιο θα διευκόλυνε τη «διαιτησία» των ΗΠΑ σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αντίστροφα, αν η Τουρκία έρθει τελικά σε ρήξη με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα και πάλι θα γίνει στόχος με την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ που ακολουθεί η κυβέρνηση, χωρίς κανένα όφελος για το λαό. 

Τώρα μπορούν όλοι να κατανοήσουν τους μεγάλους κινδύνους απ’ την παραμονή των βάσεων των ΗΠΑ και απ’ την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και στρατιωτικό σταθμό των ατλαντικών σχεδίων. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι προστάτες, αλλά οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για όλους τους λαούς της περιοχής. Η ψήφος στο ΚΚΕ καταδικάζει αυτή την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. 

Με τι πρόγραμμα αντιπαρατίθεται το ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα;

Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Φωτίζει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου σκοπός της παραγωγής θα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Αγωνίζεται για να πάρει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας, για να πάψουν να αποτελούν εμπορεύματα η υγεία, η μόρφωση, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Αντίθετα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραπλανούν και υπόσχονται ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει με την αύξηση των κερδών και των επενδύσεων του κεφαλαίου. Όμως τα κέρδη δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό.  Προϋποθέτουν ξεζούμισμα των εργαζόμενων στο χώρο δουλειάς και κρατική πολιτική που να παίρνει συνεχώς απ’ το λαό και να δίνει απλόχερα στους ομίλους. Γι’ αυτό επέβαλαν την πολιτική των 3 μνημονίων και οδήγησαν το 40% των εργαζομένων κάτω απ’ τα 700 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό δεσμεύονται και οι δύο να συνεχίσουν με νέες φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, που σημαίνουν νέα βάρη για το λαό την επόμενη μέρα. 

Τέλος, όπως έχει διαπιστωθεί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παρατηρείται μετακίνηση ψηφοφόρων με διάφορα χαρακτηριστικά. Από την επαφή σας με τον κόσμο, ποιο πιστεύετε πως είναι το κύριο χαρακτηριστικό αλλά και η προσδοκία όσων συμπορεύονται με το ΚΚΕ;

Σημαντικό τμήμα εργαζόμενων δεν πιστεύει ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και έρχεται τάχα η ευημερία για όλους. Αγωνιά για την επόμενη μέρα που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι και τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη φτωχοποίηση. Η προσδοκία είναι να βγει το ΚΚΕ πιο δυναμό απ’ τις κάλπες, για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση, η λαϊκή αντεπίθεση από καλύτερες θέσεις. Να δυναμώσει η προσπάθεια για οργανωμένο αγώνα που ριζώνει σε κάθε τόπο δουλειάς, για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να αυξηθεί το αφορολόγητο, να διαγραφούν χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, να μη μείνει κανείς ανασφάλιστος. Να δυναμώσουν οι εργατικοί, οι λαϊκοί αγώνες που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη.