Μετά το μεγάλο ταξίδι του Κραυγαετού που δακτυλιώθηκε πέρσυ στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, επέστρεψε και πάλι!  

Μετά από ένα μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι και αφού διέσχισε δεκάδες χώρες ο Ρήσος, ο ενήλικος Κραυγαετός που δακτυλιώθηκε πέρσυ στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, επέστρεψε και πάλι μαζί μας! 

Το πουλί ξεκίνησε το ταξίδι της μετανάστευσης από το Εθνικό Πάρκο στις 28/09/2021. Έφτασε μέχρι τη μακρυνή Μποτσουάνα όπου και διαχείμασε. Ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στις 01/03/2022 και αφού διένυσε περίπου 9.000 χλμ σε 40 μέρες έφτασε και πάλι πίσω στο δάσος της Δαδιάς.

Στο χάρτη φαίνεται το ταξίδι της επιστροφής. Η πορεία που ακολούθησε είναι παραπλήσια με την πορεία της μετάβασης στο χώρο διαχείμασης.

Διαβάστε ακόμη  Περιοδεία – παρωδία Σταϊκούρα στον Έβρο με αναμάσημα βαλτωμένων έργων

Όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση και τη βιολογία του ενήλικου Κραυγαετού είναι δυνατές χάρη στον δορυφορικό πομπό που τοποθετήθηκε πέρσυ.

Οι πομποί προμηθεύτηκαν και τοποθετήθηκαν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) 

που υλοποιεί από το 2019 η Μονάδα Διαχείρισης.

Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ