Μία «ηχηρή» δράση που πρέπει να γίνει και στην Αλεξανδρούπολη

Καθημερινά και απολύτως εύλογα είναι τα παράπονα των πολιτών, που είτε αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και «τολμούν» να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη με αναπηρικό αμαξίδιο, είτε είναι γονείς με καροτσάκια και συναντούν δεκάδες εμπόδια στις καθημερινές βόλτες με τα παιδιά τους.

Η πιο συχνή παράβαση, έως και αναλγησία, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι, είναι η παράνομη στάθμευση, είτε σε θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ, είτε, συχνότερα, το πάρκινγκ μπροστά σε ράμπες διέλευσης.

Ίσως κανείς από αυτούς που καθημερινά με περισσή ευκολία προβαίνουν σε αυτές τις απαράδεκτες πράξεις να μην μπορεί να μπει για λίγο στη θέση ενός ανάπηρου συνανθρώπου μας ή ενός γονέα με το μωρό στο καρότσι.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, είχαν μία καταπληκτική ιδέα, που φυσικά ξεκίνησε πριν χρόνια από το εξωτερικό: στάθμευσαν για δύο ώρες, στην κεντρικότατη Λεωφόρο Νίκης, αναπηρικά αμαξίδια σε θέσεις αυτοκινήτων, αφήνοντας μάλιστα και σημειώματα «επιστρέφω σε πέντε λεπτά», μία προσφιλή συνήθεια για πολλούς που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να κάνουν ό,τι τους καπνίσει.

Για περίπου δύο ώρες το πρωί της Τρίτης 4/6, δεκάδες άτομα με ειδικές ανάγκες έγιναν ασυνείδητοι οδηγοί και συμμετείχαν στη δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών, με τη συνδρομή της τροχαίας.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

«Όχι, ρε φίλε, να μην το αφήσεις ούτε 5, ούτε 10, ούτε 15 λεπτάκια. Όχι, δεν δέχομαι ότι πετάχτηκες κάπου εδώ δίπλα. Δεν έχεις ιδέα τι δυσκολίες αντιμετωπίζω και, πίστεψε με, δεν θέλεις να βρεθείς στη θέση μου. Γι’ αυτό θέλω να μας θυμίσω ότι…. σεβόμαστε τον συνάνθρωπο με αναπηρία και δεν παρκάρουμε σε θέσεις στάθμευσης ΑΜεΑ. Μέσα από αυτήν τη δράση μας, λοιπόν, θα δείξουμε ότι τρέχει και παρατρέχει!» δήλωσε ο Δημήτρης Αντωνίου, ένας εκ των διοργανωτών.

Μιλώντας για τη δράση, ο παραολυμπιονίκης και αστυνομικός Αντώνης Τσαπατάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ασυνειδησία στην εποχή μας.

«Δεν υπάρχει παιδεία. Υπάρχει α-παιδεία. Πιστεύουμε να αλλάξει αυτό και να ζήσουμε όλοι αρμονικά όπως μας αρμόζει και όπως πρέπει. Πέντε λεπτά καθυστέρηση σημαίνει ότι χάνουμε πέντε λεπτά από τη ζωή μας».
Ίσως θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση των τοπικών μας φορέων στην Αλεξανδρούπολη. Όχι ότι μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη και να αλλάξει η νοοτροπία ορισμένων, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς!

Παρακάτω μια φωτογραφία που έστειλε πριν μερικές ημέρες αναγνώστρια στο alexpoli.gr. Η ράμπα στο σημείο αυτό στην οδό Δικαστηρίων… ως συνήθως… αποκλεισμένη από οχήματα…