«Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη», ή πώς κόβονται τα επιδόματα αναδοχής των ανάπηρων παιδιών  

Κόβονται τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών όπως είχαμε καταγγείλει πολλές φορές.

Όλο αυτό τον καιρό η κα Μιχαηλίδου, με τη γνωστή επικοινωνιακή κομπορρημοσύνη ανακοίνωνε σε όλα τα μέσα ότι για πρώτη φορά αρχίζει να δίνεται επίδομα ενίσχυσης σε ανάδοχους γονείς, ότι τα επιδόματα αυτά νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και αυξάνονται στην περίπτωση που η αναδοχή αφορά ανάπηρο παιδί, φθάνοντας μέχρι και τα 1.200 €.

Στις 15 Ιουνίου στη συζήτηση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, καταγγείλαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν ισχύει και ότι, αντίθετα, το επίδομα αναδοχής θα μειωνόταν. Στην τροπολογία μάλιστα καταργούσε το επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού μόλις έφθανε στα 26 του χρόνια. Με παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, αυτό αποσύρθηκε, δυστυχώς όμως όχι και η μείωση των επιδομάτων.

Η αλήθεια είναι η εξής:

Δεν δίνονται για πρώτη φορά επιδόματα σε ανάδοχους γονείς. Εδώ και δεκαετίες, οι ανάδοχοι γονείς γνωρίζουν ότι μπορούν να πάρουν επίδομα αναδοχής από τις δομές που φιλοξενούσαν τα παιδιά που, στην περίπτωση αναπηρίας, ήταν 450 – 800 € ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, επιπλέον του επιδόματος  αναπηρίας που έπαιρνε το παιδιά με την πιστοποίηση των ΚΕΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμη ΚΥΑ τον Ιούνιο του 2019, για ανεξάρτητο επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού από 465 € έως 1.063 €.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ενιαίο επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού ανεξάρτητα από το βαθμό αναπηρίας, μόλις 375 €.

Σήμερα, με την πρώτη πληρωμή του «νέου» επιδόματος, εκατοντάδες ανάδοχοι γονείς είδαν ότι, όχι απλώς δεν παίρνουν περισσότερα χρήματα όπως υποσχόταν η υφυπουργός, αλλά ότι έχουν σοβαρότατες περικοπές, έως και 400 €. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες φροντίδας των ανάπηρων παιδιών τους.

Έρχεται έτσι εκτυφλωτικά στο φως η αλήθεια. Ότι όλο αυτό το επικοινωνιακό οικοδόμημα σχετικά με την αναδοχή και την αναπηρία είναι μια φούσκα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια κατάργησης προνοιακών παροχών και μείωσης της δαπάνης της πρόνοιας.