Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται για μηχανισμό ελέγχου συνόρων

Αν και τον Αύγουστο είχε διαρρεύσει από πηγές της Κομισιόν ότι η ελληνική πλευρά είχε ήδη συμφωνήσει από τον Ιούνιο να συστήσει έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης των πολλών και σοβαρών καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο και στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή επιχείρησε να θολώσει τα νερά. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης – αντίθετα απ’ την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον που το είχε θέσει προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- και έθεσε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας απ’ τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, λέγοντας ότι τον έλεγχο των καταγγελιών μπορεί να κάνει η ελληνική δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά το ζήτημα αφορά κατεξοχήν το διεθνές δίκαιο στην τήρηση του οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα ενώ η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να παραπέμψει τις πολλές και σοβαρές κατηγορίες στις δικαστικές αρχές, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει για εθνική μειοδοσία όσους ζητούν τη διερεύνησή τους.

Διαβάστε ακόμη  Ζ. Μακρή: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΝNHRI), σε κοινή δήλωσή τους, μοιράστηκαν με την ελληνική κυβέρνηση ένα σύνολο «Δέκα Σημείων» για τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης στα Σύνορα στην Ελλάδα και επιπλέον χαιρέτιζαν «ως θετική πρωτοβουλία την εκπεφρασμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή έναν τέτοιον μηχανισμό».

Στην κοινή ανακοίνωση των τριών διεθνών θεσμών επισημαίνεται ότι «πρόκειται για κάτι που στηρίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Σύνολο, καθώς και στις συστάσεις του 2021 της Ύπατης Αρμοστείας προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την καθιέρωση ανάλογων μηχανισμών στα κράτη μέλη της Ε.Ε.»

Efsyn