Ο παπα…Μαξίμου! Από τα αλώνια των Φερών, στα σαλόνια των Υπουργών 

Ο πατήρ Απόστολος Καβαλιώτης, που κάποιοι τον λένε «Πολάκη της Εκκλησίας», παίζει τους Υπουργούς στα δάχτυλα

Στην Κυβέρνηση συστήνεται ως «ο παπάς για τις δύσκολες αποστολές», στην Εκκλησία αντιμετωπίζεται ως μία πολυσχιδής και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Διανύοντας τα 57 του χρόνια, ο π. Απόστολος Καβαλιώτης καταφέρνει να ελίσσεται αριστοτεχνικά ανάμεσα στους υποχρεωτικούς περιορισμούς που a priori έχει ένας ρασοφόρος και στην de facto αστική, ευγενική φυσιογνωμία του.

Είναι ο ιερέας – συγγραφέας που έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να επικοινωνεί ανάμεσα στον επικεφαλής της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στους Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Περιπαικτικά τον αποκαλούν «Πολάκη της Εκκλησίας»! Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον αψύ κρητικό χαρακτήρα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ -το αντίθετο θα λέγαμε-, όμως ο πατέρας Απόστολος έχει την ίδια επιμονή με τον πρώην Υπουργό.

Όταν η Εκκλησία τού αναθέσει μια αποστολή είναι ικανός να ξεροσταλιάζει στα υπουργικά γραφεία μέχρι να τη φέρει εις πέρας. Οι ευαίσθητοι μπροστά στο ράσο υπουργοί χειρίζονται με ευγένεια τα αιτήματα και την επιμονή του ιερέα και στο τέλος… υποκύπτουν. Ο πατέρας Απόστολος -πρωταθλητής κολύμβησης, όπως αναφέρει με καμάρι στο βιογραφικό του- προσπαθεί να δαμάσει καθημερινά τα υπουργικά κύματα και τις αρχιεπισκοπικές τρικυμίες που χαρακτηρίζουν συχνά πυκνά τις σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Εκκλησία του Ιερωνύμου.

Αυτός ο εκλεπτυσμένος «ταχυδρόμος του Ιερωνύμου» είναι γνωστός σε πολλά υπουργικά γραφεία ως το πρόσωπο στο οποίο δεν μπορείς να φέρεις αντίρρηση. Τα κινητά τηλέφωνα των υπουργών δέχονται πιο συχνά κλήσεις από τον πατέρα Απόστολο παρά από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που συνήθως δίνει τις εντολές του Πρωθυπουργού! Πολλοί πιστεύουν πως θα είναι ο επόμενος πρέσβης της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για όσα υποστηρίζει ο π. Απόστολος για να δείξει την οικειότητα που έχει με τους Υπουργούς.

«Αν ακούσεις τον π. Απόστολο θα νομίζεις πως δίδαξε… κομπιούτερ στον Πιερρακάκη, την τέχνη του πολέμου στον υπουργό Αμυνας Παναγιωτόπουλο και από τα παιδικά του χρόνια έπαιζε… συγκρουόμενα με τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή!» τον σκιαγραφεί με σκωπτικό ύφος ένας κληρικός ακριτικής περιοχής.

Ο,τι και να λένε οι κακοπροαίρετοι, ο π. Απόστολος από το τραχύ σύνορο των Φερών του Έβρου κατάφερε με τις σπουδές και τον ζήλο του να διαμορφώσει μια λεπτεπίλεπτη και ευγενή φυσιογνωμία που κινείται με άνεση στα καλά σαλόνια των Υπουργών και του διεθνούς τζετ σετ.

Ο μικρός Πασχάλης, όπως τον ήξεραν προτού γίνει παπάς στις Φέρες του Έβρου, κατάφερε μετά τις σπουδές του στη θεολογία και στα παιδαγωγικά να σπουδάσει στο Βατικανό με υποτροφία από τον μητροπολίτη Καβάλας Προκόπιο. Έγινε πρωταθλητής στο ύπτιο στην κολύμβηση και διέγραψε εντυπωσιακή πορεία. Ανέλαβε χρέη διδάσκοντος στο ΕΚΠΑ και όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, «ήταν στο πλευρό της Μητέρας Τερέζας στην Ινδία, πρωτοστάτησε στην κατάργηση των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ως μέλος της ομάδας της πριγκίπισσας Νταϊάνας και εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Harvard USA».

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Όπως ήταν φυσικό, η ζηλευτή του καριέρα και η διαδρομή του δημιούργησαν και αντιπάλους, οι οποίοι θεωρούν ως «απειλή» την παρουσία του στα υψηλά κλιμάκια της Εκκλησίας. Γι’ αυτό υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο όνομα δεν υπάρχει στα αρχεία του Harvard και πως ο πατέρας Απόστολος μάλλον έχει σπουδάσει την τέχνη της… υπερβολής!

«Όσοι ενθουσιάστηκαν με τη γνωριμία τους μαζί του, στο τέλος έμειναν με τη στυφή γεύση της απογοήτευσης» λέει πρόσωπο που τον γνωρίζει από τη θητεία του στην ακριτική επαρχία της Ελλάδας. «Κακίες που κυκλοφορούν ακόμη και στους πνευματικούς χώρους της Εκκλησίας» αντιτείνουν οι φίλοι του.

‘Οπως και να ‘χει, ο πατέρας Απόστολος ήταν πάντοτε ένας κληρικός που ξεχώριζε με κάθε τρόπο. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και ο πρωτοσύγκελλος Ειρηναίος τού έκαναν πάντοτε μία διακριτική παρατήρηση για το πολύχρωμο Burberry κασκόλ του που έλαμπε από μακριά σπάζοντας τη μονοτονία του μαύρου ράσου, ενδυματολογική επιλογή την οποία ωστόσο έβρισκαν πολύ γλυκιά και ιδιαίτερη τα μέλη του Συλλόγου Κυρίων και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, που από το 1920 ασχολούνται με τους πρόσφυγες και έχουν εκλεκτό μέλος τους τον πατέρα Απόστολο.

Ο π. Απόστολος ιερουργεί σπάνια πια στην Αλεξανδρούπολη. Ανήκει μεν στη μητρόπολη της περιοχής, όμως προτιμά να τακτοποιεί τις υποθέσεις του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας. Όταν βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη, ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο, όσοι τον ξέρουν θα τον δουν συχνότερα να τολμά να κολυμπά στα παγωμένα νερά της παραλίας της Αγίας Παρασκευής φορώντας το κόκκινο μαγιό του, παρά να λειτουργεί σε ναό!

Τα τελευταία χρόνια κατέχει την αξιοζήλευτη θέση που συστάθηκε ειδικά για εκείνον, αυτήν του υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων της Εκκλησίας, έχοντας γίνει ο επίμονος συνομιλητής όλων των Υπουργών της κυβέρνησης και ο «αστός του Κλήρου», ο άνθρωπος της υψηλής κοινωνίας.

«Ένας από τους πολλούς ενδιάμεσους που έχει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να μεσολαβεί ανάμεσα στην Εκκλησία και στην κυβέρνηση» τον χαρακτηρίζει επίσκοπος που υπηρετεί στην Ευρώπη και προσθέτει με νόημα: «Ένας ακόμη χρήσιμος και φιλόδοξος ενδιάμεσος. Μέχρι τον επόμενο…»

Πηγή newsbreak.gr