Οι εικόνες στο σπίτι της Κολοβού αποτέλεσμα του πτωχευτικού Μητσοτάκη και των «Πάτσηδων»

Οι αποτρόπαιες εικόνες βίαιης έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για οφειλές μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες αναδεικνύουν το μέγεθος της αναλγησίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο τρόπο που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια και ήρε πλήρως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν πρόκειται προφανώς για κάποια μεμονωμένη περίπτωση, αφού για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας), ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, με κάθε λογής «Πάτσηδες» να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι και να θησαυρίζουν αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κόκκινα δάνεια ανήμπορων πολιτών και επαγγελματιών, που καλούνται εν συνεχεία να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους.

Εικόνες έξωσης πολιτών από τα σπίτια τους με αστυνομικούς να σπάνε τις πόρτες είχαμε να δούμε από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, αλλά στην Ελλάδα δεν είχαν υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε και στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων, με καμία κυβέρνηση, καθώς υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι να την καταργήσει πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε καταθέσει τότε και πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. Σήμερα βλέπουμε κάποια πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματά του

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ημέρα που συνέβησαν αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έφης Αχτσιόγλου, δεν είπε κουβέντα για την έξωση της κας Κολοβού και δήλωσε «ικανοποιημένος» από το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «επαρκές».

Σε μια συνθήκη οικονομικής ασφυξίας για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, λόγω της ακρίβειας, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους και εγκυμονώντας κινδύνους για νέα γενιά κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την κατάσταση αδιεξόδου νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται επίσης. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς ούτε 3 στους 100 δεν κατάφεραν να πάρουν ρύθμιση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκε πλήρως με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σημειωτέον ότι για τις μεταβιβάσεις δανείων ο νόμος του 2015 προέβλεπε υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τον πιστωτή προς τον πολίτη πριν από οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης, ενώ επίσης προέβλεπε πλήρη φορολόγηση όλων των πράξεων των funds. Η ΝΔ όμως επέλεξε να συνδέσει τον Ηρακλή με το νόμο του 2003 που δεν θέτει καμία τέτοια δικλείδα ασφαλείας. Επίσης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

– Συνεπώς, η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα για ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βασίζεται στους εξής άξονες:

1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.

2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.

3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.

4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.