Οι μικροί πεζοπόροι του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, «ανακάλυψαν» τον καταρράκτη του Άβαντα

Η πρώτη πεζοπορία του Δρομέα Θράκης για έτος 2020 έχει γράψει πλέον ιστορία ! Στις 19 Ιανουαρίου, σχεδόν 80 άτομα – 30 πιτσιρίκια συντροφιά με τους γονείς τους,  καλωσόρισαν το νέο έτος με τα χαμόγελα και τον ενθουσιασμό τους, πεζοπορώντας σε έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς της Θράκης. Ο λόγος για την περιοχή του χωριού Άβαντα και τον επονομαζόμενο «Καταρράκτη» που μόλις προσφάτως αναδείχθηκε ύστερα από πολύ προσωπική και εθελοντική εργασία του Προέδρου της κοινότητας Γιώργου Χατζηγεωργίου  και των κατοίκων της.

Η διαδρομή των 2,4 χιλιομέτρων ήταν εύκολη, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των επτά ετών και συνολικής διάρκειας μιάμισης ώρας. Το μονοπάτι εύκολα διαβατό, καλά σηματοδοτημένο και καθαρισμένο από κλαδιά και πουρνάρια, έδωσε την ευκαιρία στους πεζοπόρους να θαυμάσουν και να παρατηρήσουν τις ομορφιές της άγριας φύσης. Τα παιδιά με την βοήθεια και την καθοδήγηση  της Κικής Τσακαλδήμη είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το δάσος και τα φυτά που συνάντησαν καθ’ οδόν ενώ παρακινούνταν συνεχώς να οξύνουν τα αισθητήρια τους και να αντιληφθούν τα άγρια ζώα που βρισκόταν γύρω τους, είτε ψηλά στον ουρανό είτε κρυμμένα στις φυλλωσιές των βελανιδιών και θάμνων. Η περιοχή άλλωστε έχει και ιδιαίτερα πλούσια πανίδα. Τέλος τα παιδιά συνέλεξαν τα δικά τους βότανα και φύλλα. Άλλωστε για όλους τους μικρούς εξερευνητές ακόμη και ένα μικρό βελανίδι αποτελεί ξεχωριστό θησαυρό και απόκτημα!

Οι πεζοπορικές δράσεις του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ έχουν ως βασικό γνώμονα πέραν της ποιότητας και πρωτοτυπίας , την ασφάλεια των συμμετεχόντων, έτσι και αυτή η πορεία συνοδευόταν από τέσσερα πιστοποιημένα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Τμήματος Ροδόπης. Αναφορικά αποτελούνταν από τους Κώστα Χαριτόπουλο και Λεμονιά Τσιακίρη (μέλη και του Δρομέα Θράκης), αλλά και Ρούλα Μουρατίδου και

Στην ομαλή διεξαγωγή της πεζοπορίας σημαντικό ρόλο έπαιξε η  βοήθεια μέλους του συλλόγου Δρομέας Θράκης, Δημήτρη Κωστόπουλου.

Με το πέρας της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού όπου τους περίμενε άλλη μια έκπληξη. Ο Δρομέας Θράκης, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και την αμέριστη υποστήριξη του Προέδρου της Δημοτικής κοινότητας Άβαντα  οργάνωσαν ενημερωτική συζήτηση-ομιλία με εισηγητή τον Διδάκτωρ Κλασσικής Αρχαιολογίας κύριο Κωνσταντίνο Σισμανίδη ο οποίος μίλησε για την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία του Τόπου. Την δική της ιδιαίτερη πινελιά πρόσθεσε στη συζήτηση  η κυρία Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Εθνολογικού  Μουσείου Θράκης, που με τον μοναδικό της τρόπο κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών.

Και επειδή η αδημονία των συμπολιτών μας είναι έκδηλη ενώ παράλληλα η δίψα για νέες προκλήσεις και πεζοπορικές εμπειρίες, Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ανανεώνει το ραντεβού για τις 9 Φεβρουαρίου 2019, με πεζοπορία έκπληξη για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.