Παιδεία: Επιστολή – καταπέλτης στην Κεραμέως από 1.000 πανεπιστημιακούς για το νέο ν/σχ. «Είμαστε προσβεβλημένοι»

Μία χιλιάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών, από όλα τα ΑΕΙ της χώρας,  απαντούν επωνύμως στην επιστολή που απηύθυνε η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως σε όλους τους διδάσκοντες και διδάσκουσες των ελληνικών ΑΕΙ με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όπως υποστηρίζουν οι πανεπιστημιακοί, με την επιστολή της αυτή η υπουργός προσπάθησε να τους πείσει να δεχθούν τον νέο νόμο τάζοντάς τους την κατάργηση του ανώτατου ορίου στα εισοδήματά τους και νέους τρόπους απόκτησης πρόσθετου εισοδήματος.

«Διδάσκοντες και διδάσκουσες μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΕΠ, συμβασιούχοι διδάσκοντες, αφυπηρετήσαντες και ομότιμοι καθηγητές που για δεκαετίες δίδαξαν και συνεχίζουν να υπηρετούν το ελληνικό πανεπιστήμιο δηλώνουν προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους Έλληνες και Ελληνίδες  πανεπιστημιακούς», αναφέρουν.  

Έγγραφο

Επιστολή Πανεπιστημιακών προς Κεραμέως

Σε δική τους ανοικτή απαντητική επιστολή οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι, εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα κλείσει τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, ενώ οι νέοι  και νέες επιστήμονες θα δυσκολευτούν να βρουν θέση στο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες

Υπογραμμίζουν ότι οι πανεπιστημιακοί είναι η μόνη κατηγορία δημοσίων λειτουργών που υπόκειται σε συνεχείς κρίσεις και αξιολογήσεις, ότι οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετικά βιογραφικά με διεθνείς σπουδές και δημοσιεύσεις και ότι η Ελλάδα παράγει πολύ περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα από όσα αναλογούν στο μέγεθός της. Οι «νέοι ορίζοντες» που υπόσχεται το νέο νομοσχέδιο επιστρέφουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυταρχικές πρακτικές του παρελθόντος, με ιδεοληπτική εμμονή στο νόμο και την τάξη.

Δηλώνουν τέλος ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και ζητούν, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

Πηγή Naftemporiki