Πολλοί έφηβοι και νεαροί άνδρες υποφέρουν από μία σχετικά συνηθισμένη φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.

Αυτή η φλεγμονώδης πάθηση ονομάζεται κυστη κοκκυγος. Δεν θα πρέπει να σας τρομάζει όμως, καθώς θεραπεύεται εύκολα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά για την καθημερινότητα του ασθενούς και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

– Πρήξιμο και ερεθισμός: Η εμφάνιση ενός μικρού ή μεγάλου κόκκινου αποστήματος στο σημείο που αρχίζει η σχισμή των γλουτών. Το μέγεθος του εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, καθώς στην αρχή είναι πολύ μικρό και μετά μεγαλώνει.

-Πύον ή αίμα: Το απόστημα αυτό μπορεί να σπάσει από διάφορες κινήσεις και να βγάλει υγρό ή και αίμα, το οποίο μπορεί ο ασθενής να δει στα εσώρουχά του.

-Πόνος και ενόχληση: H φλεγμονή προκαλεί πόνο στην περιοχή της μέσης και ενοχλεί τον ασθενή στις δραστηριότητές του.

– Καταβολή του οργανισμού: Επίσης, κουράζει τον οργανισμό και κάποιες φορές μπορεί να  φέρει πυρετό η ναυτία.

Από τι προκαλείται η κύστη κόκκυγος;

Η κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου είναι η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν τη φλεγμονή. Είναι επίσης πιθανό να οφείλεται σε κύστη που είχε σχηματιστεί στο έμβρυο.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία της κύστης;

– Φύλο και ηλικία: Ενώ δεν είναι απίθανο να πλήξει τις γυναίκες, η πάθηση εμφανίζεται περισσότερο στους νεαρούς άνδρες, κυρίως μέχρι και 25 ετών ή και μεγαλύτερους.

-Η έντονη τριχοφυΐα, αφού δημιουργείται από την διείσδυση των τριχών.

-Η παχυσαρκία

-Η καθιστική ζωή

-Προηγούμενο ιστορικό: Εφόσον η κύστη έχει εμφανιστεί στο παρελθόν, τότε μπορεί να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος γίνεται από χειρούργο γιατρό με μία απλή εξέταση, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις. Ο γιατρός θα εκτιμήσει σωστά την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κύστης και θα προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση;

Με την εξέλιξη της επιστήμης, το κλασσικό επίπονο χειρουργείο με ανοιχτή τομή, που ταλαιπωρούσε τους ασθενείς, έχει καταργηθεί και πλέον εφαρμόζεται η νέα πρωτοποριακή μέθοδος με laser.

H μέθοδος αυτή είναι τελείως ανώδυνη και δεν απαιτείται χειρουργική τομή στην περιοχή. Γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί μόλις 20 λεπτά το πολύ.

Μετά από 2 ώρες νοσηλείας οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο, και από την επόμενη κιόλας μέρα μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες(εργασία, άθληση κτλ).

Ο χρόνος ανάρρωσης λοιπόν είναι πολύ σύντομος και δεν υπάρχει πόνος, ενώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα μετεγχειρητικά.

Εσείς τι μπορείτε να κάνετε αν υποφέρετε από την πάθηση;

Αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό το συντομότερο δυνατόν, αφού όσο πιο νωρίς τόσο πιο εύκολη θα είναι θεραπεία.

Ακόμα, επειδή η πάθηση μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια, καλό είναι να τηρείτε κάποιες υγιεινές συνήθειες, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισής της.

Φροντίστε λοιπόν η περιοχή του κόκκυγα να είναι καθαρή, και  να φοράτε άνετα ρούχα, που δεν ευνοούν την τριβή. Επίσης, περιορίστε  τις ώρες που είστε καθιστοί και διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος.