Στίχους ποιήματος, αφιερωμένους στους ένδοξους… Τούρκους στρατιώτες, απήγγειλε ο δήμαρχος Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν, ολοκληρώνοντας ομιλία σ’ εκδήλωση αλυτρωτικού συλλόγου στην Τουρκία, με φόντο σημαίες της… “Ανεξάρτητης Θράκης”.

Το περασμένο Σάββατο, και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), ο μειονοτικός δήμαρχος Ιάσμου προχώρησε σ΄ ένα πρωτοφανές ανθελληνικό κήρυγμα, δηλώνοντας «πίστη στον τουρκισμό του» και αποκαλύπτοντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκοφρόνων της μειονότητας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον δήμο Ιάσμου τον «εναγκαλιασμό» του με τη μητέρα πατρίδα. Δηλαδή την Τουρκία. Να σημειωθεί πως το 30% των κατοίκων του δήμου Ιάσμου είναι Χριστανοί.

Ο κ.Μουμίν έκανε απαγγελία στίχων ποιήματος, που στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει στη διάρκεια συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατιώτες : «Μεχμέτ μου (σ.σ. ο Τούρκος στρατιώτης), χαρείτε, τα κεφάλια ψηλά κι αν πεθάνουμε, χαρείτε κι αν γυρίσουμε σπίτι. Μη νομίζεις πως οι ρόδες μένουν στην ανηφόρα. Το αύριο και βέβαια είναι δικό μας, και βέβαια δικό μας. Ο ήλιος βγήκε, ο ήλιος έπεσε, η αιωνιότητα είναι δική μας». Όλα αυτά, έχοντας δίπλα του ο δήμαρχος Ιάσμου, τη σημαία της “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”.

Διαβάστε ακόμη  Σπεύδη ο Στεφανής λόγω της κινητικότητας των μεταναστών στα σύνορα- Επισκέπτεται νωρίτερα τον Έβρο

Στο τέλος της ομιλίας του ο δήμαρχος Ιάσμου αναφέρθηκε και στον Αχμέτ Σαδίκ, εκλιπόντα εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης τις δεκαετίες 1980 -1990, αναφέροντας προκλητικά πως «θυσιάστηκε», υιοθετώντας το αφήγημα της Άγκυρας και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, πως ο θάνατός του δεν οφείλεται σε τροχαίο δυστύχημα το 1995 αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, που ήθελαν να τον βιολογικό του αφανισμό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο γιος του Σαδίκ, κ.Λεβέντ Σαδίκ, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Θράκη με το «ΟΚ» του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» στην Κομοτηνή, η ομιλία του δημάρχου Ιάσμου προκάλεσε προβληματισμό ακόμη και σε πολιτικούς της μειονότητας καθώς, όπως λένε, ο κ.Μουμίν που δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να γίνει βουλευτής στο μέλλον επιδιώκοντας να καταστεί νέος Αχμέτ Σαδίκ.