Σε πολύ δύσκολη θέση η κυβέρνηση μετά την πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική

Την ώρα που το επιτελικό κράτος για ακόμα μια φορά βουλιάζει στη βόρεια Εύβοια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ακόμη πιο απομονωμένος και στριμωγμένος από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία «αγκάλιασαν» ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται στην πρόταση, πως «στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ –περί τα 42 εκατ. ευρώ–και μάλιστα “fast track”, με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες». Από την Κουμουνδούρου αναφέρονται στη «Λίστα Πέτσα Νο 1 και Νο 2» στην αποτυχημένη, όπως υποστηρίζουν, καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, καθώς και στη χρηματοδότηση της Enterprise Greece.

Το δεύτερο σημείο που χρήζει διερεύνησης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά το ενδεχόμενο σπατάλης δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, «που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ζητούν να εξεταστεί «η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Δημόσιο».

Από  την πρωτοβουλία αυτή, όπως κι αν εξελιχθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αποκομίσει μόνο κέρδη. Πρόκειται εξάλλου για ζητήματα που έγινε μεγάλη προσπάθεια, όλους τους προηγούμενους μήνες για να «θαφτούν» και που τώρα, αναγκαστικά, θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης. Επιπλέον, με τη συσπείρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αποκτά ηγετικό ρόλο στο αντικυβερνητικό μέτωπο, θολώντας σημαντικά  αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο οποίο είχε βασιστεί ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη  Διδυμότειχο: Ζευγάρι ηλικιωμένων δώρισε ποσό άνω των 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο – Πως θα αξιοποιηθεί

Εξάλλου, η χειραγώγηση του Τύπου και της ενημέρωσης από την κυβέρνηση είναι πανθομολογούμενη στη κοινή γνώμη, όπως και το αίτημα  για διαφάνεια και έλεγχο το οποίο πλέον ικανοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.  

Από την άλλη, η αμήχανη αντίδραση της ΝΔ είναι ενδεικτική της αγωνίας της για την πρωτοβουλία Τσίπρα, περιμένοντας την αντίδραση κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης για να τοποθετηθεί, ελπίζοντας να αποφύγει την εξεταστική.

Τέλος, με την εξέλιξη αυτή, αξιοποιείται για πρώτη φορά και με την πρώτη απόπειρα η νέα διάταξη του Συντάγματος, όπως αυτή αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρχει πιο εύκολα και δημοκρατικά κοινοβουλευτικός έλεγχος της πλειοψηφίας.