Σωτήρης Κούδας: Τι σημαίνει ένας Δήμος με το βλέμμα στο αύριο;

Έχουμε συνηθίσει στο καθημερινό προεκλογικό τοπίο να συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας δήμος στην καθημερινότητα. Συζητάμε για λύσεις σε προβλήματα που δυσχεραίνουν την πρόσβαση, την οικονομική δραστηριότητα, και εν τέλει την διαβίωση αγνοώντας όμως τις αιτίες που τα δημιουργούν. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να θέσουμε τα σωστά ερωτήματα. Η κοινωνία μας   έχει γίνει ένα πολυσύνθετο, αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται αύριο να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ρυθμιστή. Να δώσει το παράδειγμα της συνέργειας σε όλους τους τομείς της διοίκησης . 

Χρειάζεται μια ξεκάθαρη στρατηγική και επιλογές που θα μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο στην αειφόρο ανάπτυξη , στην εξωστρέφεια , στην ψηφιακή εποχή. Για αυτό τον σκοπό επικαλούμαστε καθημερινά ένα σωρό αρχές και πολιτικές. Έχετε διαβάσει, και θα διαβάσετε  ακόμη περισσότερα τις επόμενες ημέρες, παρεμβάσεις , διευθετήσεις και προτάσεις σε ένα πρόγραμμα που εργάστηκαν πολλοί ετερόκλητοι άνθρωποι για να διαμορφώσουμε.   Για να κάνουμε τα πράγματα όμως  πιο απλά.  Η βιώσιμη αστική κινητικότητα σημαίνει να δώσουμε την προσοχή μας στον άνθρωπο που κινείται μέσα στον αστικό ιστό και όχι στο αυτοκίνητο. Σημαίνει να τον ακούμε όμως ταυτόχρονα. Η βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει να δώσουμε την προτεραιότητα μας εκεί που η ανάπτυξη παραγωγικών και τουριστικών  δραστηριοτήτων πάει χέρι χέρι με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι αδύνατον για οποιαδήποτε μορφή συλλογικότητας, πόσο μάλλον δε της αυτοδιοίκησης, να αγνοήσει το περιβαλλοντικό κόστος. Η κυκλική οικονομία  σημαίνει να περιβάλλουμε την πρωτογενή και την δευτερογενή διαδικασία με εκείνο το σύγχρονο περιβάλλον και τα εργαλεία τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση, ποιοτικά και ποσοτικά των παραγομένων προϊόντων και την μείωση του κόστους παραγωγής κυρίως μέσω της διαχείρισης-εκμετάλλευσης των αποβλήτων . Η γαλάζια οικονομία σκοπεύει να ενώσει το σύνολο της ανθρώπινης  δραστηριότητας με το υδάτινο στοιχείο , σαν μέσο μεταφοράς , αναψυχής και αξιοθέατο. Προάγει την γνώση και την οργάνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Για μια πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη που γεννήθηκε όταν ο σιδηρόδρομος συνάντησε την θάλασσα είναι ανεπίτρεπτο να μην αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει, και να μην αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.  

Ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Στην αγωνία μας να καταλάβουμε το μέλλον που έρχεται δίνουμε χρώματα στις οικονομίες και μονοσήμαντες ερμηνείες σε λέξεις που περιγράφουν μια τεράστια γκάμα εννοιών. Οι αρχές και οι πολιτικές μας επιλογές εδραιώνονται σε επιστημονικές προσεγγίσεις που έχουν σαν βάση το σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες .  Με σκοπό να αποκαταστήσουμε την σχέση του ανθρώπου με το δομημένο περιβάλλον με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο.  Για αυτό επιστρέφω στην αρχή του κειμένου μου. Στην «Αειφόρο» ανάπτυξη . Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τεχνικούς όρους και ερμηνείες  για να την εξηγήσω. Προτιμώ όμως να το κάνω με μια εικόνα:

Φανταστείτε  μια Ελιά , ψηλά σε έναν ελαιώνα της Μάκρης να ατενίζει, εδώ και εκατοντάδες χρόνια το θρακικό πέλαγος. 

Σωτήρης Κούδας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης

“Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ”