«Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;» – Η ζωή πλαστογραφεί την τέχνη

Αν και, εκ πρώτης όψεως, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς γίνεται να μετατραπεί η ζωή και το έργο μιας πραγματικής πλαστογράφου σε οσκαρική ταινία που ξεχειλίζει με ηλεκτρισμένο συναίσθημα, η Μελίσα ΜακΚάρθι το κάνει να φαίνεται πανεύκολο: ερμηνεύοντας την παραξενιά και τη μισανθρωπία της πρωταγωνίστριας με τόση σβελτάδα και χάρη, καταφέρνει να μεταμορφώσει το δύστροπο σε ηρωικό, το πεισματάρικο σε περήφανο.

Η πλοκή

Η ΜακΚάρθι (βετράνος sitcoms και κωμωδιών) πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», την αληθινή ιστορία της κορυφαίας σε πωλήσεις βιογράφου διασημοτήτων (και γατόφιλης) Λι Ισραήλ που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80 καταγράφοντας τις ζωές διασήμων όπως Κάθριν Χέπμπορν, Ταλούλα Μπάνκχεντ, Εστέ Λόντερ και της δημοσιογράφου Ντόροθι Κιλγκάλεν. Όταν η Λι δε μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη, με τη βοήθεια του εκκεντρικού της φίλου, Τζακ.

Το έργο του Χέλερ μπλέκει τις κλωστές δράματος και κωμωδίας, συνθέτοντας το υφαντό της ζωής ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με την ασθενική κράση που εμφανίζουν τα ηθικά θέματα και διλήμματα στη λογοτεχνία. Παρέα με τον ετοιμόλογο αλλά βαθιά μελαγχολικό Τζακ (που ενσαρκώνει με περίσσεια κομψότητα και γοητεία ο Γκραντ), η Λι Ισραήλ παλεύει με τον κόσμο που την εξόρισε αλλά και τον εαυτό της, για να ρωτήσει, τελικά, «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;» – μόνο που είμαστε σίγουροι ότι, ακόμα και αυτό, λέγεται με ηχηρό και βροντερό σαρκασμό.

Είδος: Βιογραφική

Διάρκεια: 106′

Σκηνοθεσία: Μάριελ Χέλερ

Πρωταγωνιστούν: Μελίσα ΜακΚάρθι, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Ντόλυ Γουέλς, Μπεν Φάλκον

Βραβεία: Υποψήφια για 3 Oscar ∙ Υποψήφια για 2 Χρυσές Σφαίρες