Θλιβερή η εικόνα της Ελλάδας στους θανάτους από CoViD – Χάθηκε μία Ορεστιάδα!

Σε χώρα δεύτερης κατηγορίας, ως προς την επιβίωση των ασθενών με CoViD, εξελίσσεται η Ελλάδα. Η χώρα μας υστερεί σημαντικά στον δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο, διολισθαίνοντας σε όλο και χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θλιβερό είναι πως δεν πρόκειται για μία απλή μέτρηση επίδοσης του συστήματος Υγείας. Πρόκειται για απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Αυτό, τουλάχιστον, συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ασθενείς με CoViD έφτασαν στη χώρα μας τους 22.197, περίπου όσο και ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Ορεστιάδας.

Η τάση είναι επιδεινούμενη, με τη χώρα μας να ανεβαίνει σταθερά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών. Από την αρχή του έτους οι απώλειες έχουν φτάσει τις 1.407 και – μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες – οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 302, αν υπολογιστούν και όσοι δηλώνονται με καθυστέρηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).  

Σύγκριση

Το iatronet.gr συνέκρινε τα στοιχεία θνητότητας της CoViD στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στοιχεία ECDC), από τα οποία προκύπτουν συνοπτικά τα εξής:

Διαβάστε ακόμη  Μία «ανάσα» πριν την τουριστική σεζόν: Ούτε Έβρος Pass, ούτε Δαδιά Pass…

Από την 5η Ιανουαρίου 2021 έως και την περασμένη Δευτέρα, η Ελλάδα είχε θνητότητα 1.534 ανά εκατομμύριο, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση (πρώτη η Βουλγαρία και 27η η Φινλανδία).

Από τις 31 Αυγούστου 2021 έως και την περασμένη Δευτέρα, η χώρα μας ανέβηκε δύο θέσεις (8η), με 721 νεκρούς ανά εκατομμύριο (πρώτη η Βουλγαρία και 27η η Σουηδία).

Από τις 28 Δεκεμβρίου 2021 έως και την περασμένη Δευτέρα, η Ελλάδα ανέβηκε δύο ακόμη θέσεις (6η), με 89 νεκρούς ανά εκατομμύριο (πρώτη η Πολωνία και 27η η Σουηδία).

Ενδεικτικό της τάσης είναι πως την τελευταία εβδομάδα (στοιχεία Worldometer από 11 έως 17 Ιανοαρίου 2022), η χώρα μας ανέβηκε μία ακόμη θέση (5η), με 62 νεκρούς ανά εκατομμύριο (πρώτη και πάλι η Βουλγαρία και 27η η Σουηδία).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση της θνητότητας ήταν 26%, με τη χειρότερη Βουλγαρία να έχει αύξηση 10% και την καλύτερη Σουηδία μείωση 54%!

Πηγές: ECDC, ΕΟΔΥ, Worldometer