Τι κρύβεται πίσω από το “εκλογές το 2023” του Κυριάκου Μητσοτάκη;;

Γιατί ο Πρωθυπουργός έβαλε χθες τέλος στην συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, εν το μέσω νέων σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου;;

Στην Τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ότι:

«Η απλή αναλογική είναι παράγοντας αστάθειας και βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας. Δήλωσε ότι στις πρώτες εκλογές αυτή η βόμβα θα εξουδετερωθεί και στις δεύτερες θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Εκεί λοιπόν που όλοι θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο και δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης έβαλες χθες τέλος για ακόμη μια φορά στα εκλογικά σενάρια, δηλώνοντας χθες στην Βουλή ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ανατρέπεται όμως τόσο εύκολα το σενάριο των πρόωρων εκλογών όταν όλη αυτή η εκλογολογία ξεκινά από το κυβερνητικό στρατόπεδο του ίδιου του Πρωθυπουργού;;

Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά αναγκάστηκε να διαψεύσει για άλλη μία φορά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών στην δευτερολογία του, όταν προκλήθηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και στην τριτολογία του, αφού ο Αλέξης Τσίπρας ευθαρσώς είχε δηλώσει, ότι δεν τον πιστεύει.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έσπευσε φυσικά από μόνος του να αναφερθεί στην εξάντληση της τετραετίας, βάζοντας φρένο στα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Παρόλο που εν πολλοίς η πρωτολογία του Πρωθυπουργού, θύμιζε προεκλογική ομιλία.

Ο  Πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του απαρίθμησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του στην κοινωνική πολιτική και όχι μόνο. Επανέφερε δε εκ νέου τα διλήμματα του παρελθόντος σε μία προσπάθεια συσπείρωσης του Αντί – ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προέβαλε με ευθύτητα ένα εντελώς υποθετικό σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα – Βαρουφάκη, επιδιδόμενος σε ένα κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων. Τέλος στην πρωτολογία του προανήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και ξεπάγωμα των συντάξεων το 2023.

Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 7 Ιουλίου 2019. Φαίνεται πως αυτό αποτέλεσε την αφορμή και την δικαιολογία για τον απολογισμό της Κυβέρνησης, για όλο αυτό το δοάστημα της διακυβέρνησης της και φυσικά στην εξαγγελία των επόμενων βημάτων της.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Ενοχλημένος φαίνεται πάντως ο κ. Μητσοτάκης από την εκλογολογία η οποία ξεκινά από το κυβερνητικό στρατόπεδο του κόμματος του. Η αλήθεια είναι πως πολλά στελέχη της ΝΔ εισηγούνται στον πρωθυπουργό ή και θεωρούν απλά δεδομένες τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, πριν από τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται, αφού τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν το κυβερνών κόμμα να συσπειρώνεται κυρίως λόγω της εκρηκτικής έντασης με την γείτονα χώρα.

Οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών υποστηρίζουν ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι αντικειμενικά δύσκολος και ότι όσο περνά ο καιρός ο κίνδυνος φθοράς για την κυβέρνηση, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Άλλοι παράγοντες τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας με αλλαγή του εκλογικού νόμου, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη μιας αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι του του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο έχει απορριφθεί δημόσια από τον Πρωθυπουργό ως ένα σενάριο αντιθεσμικό. Επισημαίνεται πως για την ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου, πλέον απαιτούνται 200 ψήφοι.

Με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37% – 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου να λάβει την αυτοδυναμία. Το σενάριο μιας νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο έχει συζητηθεί παλαιότερα, αφορούσε σε αύξηση του μπόνους ώστε ο πήχης της αυτοδυναμίας να κατέβει στο 36%.

Γαλάζια στελέχη της Κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αρπάξει την ευκαιρία και θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσε να μην πιάσει χθες το μπαλάκι που του πέταξε η αντιπολίτευση, ούτε φυσικά να αφήσει να σέρνονται για άλλους δύο μήνες τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Αυτό που σίγουρα θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα έθετε τέλος σε όλη αυτή την εκλογολογία,  θα ήταν ένας ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός. Καθώς θα αποδείκνυε ο κ. Μητσοτάκης πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν υπάρχει στο μυαλό του. Βέβαια ο Πρωθυπουργός συνηθίζει του σαρωτικούς ανασχηματισμούς και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αλλάξει κεντρικά πρόσωπα ή πολιτικές. Άλλωστε αυτές τις ημέρες στην βουλή έθεσε φρένο στην εκλογολογία, τουλάχιστον προς το παρόν.