Τουρκία: Έκτακτη ευρεία σύσκεψη λόγω κατάρρευσης της λίρας

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της χώρας, εν μέσω “κατάρρευσης” της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Τη Δευτέρα, το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κινούμενη έως και στις 7,3952 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,4%, στις 7,3932 λίρες ανά δολάριο. Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περί το 20% της αξίας του έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

Στη σύσκεψη, μία από τις πλέον ευρείες των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το capital.gr, θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ανώτεροι αξιωματούχοι από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τις κρατικές τράπεζες της χώρας και την εποπτεύουσα αρχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα Milliyet, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Ahval.

Η ακριβής ημερομηνία της σύσκεψης δεν έχει γίνει γνωστή.

Η “κατρακύλα” της λίρας πηγάζει από την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την νομισματική και οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των επιτοκίων, με πολλούς επενδυτές να καλούν σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στο 8,25%, κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται στο 11,8%.