Βλάσσης Αγτζίδης: ο γνωστός πόντιος ιστορικός αναλύει διαχρονικά την κατάσταση του Ελληνισμού της Ουκρανίας 

Για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Έλληνες ομογενείς της Μαριούπολης, δεδομένου του πολεμικού μετώπου που έχει δημιουργηθεί στο σημείο μίλησε ο γνωστός ιστορικός Βλάσσης Αγτζίδης κατά την διάρκεια της εκπομπής +NEWS.

Ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν περίπου 25 αμιγώς ελληνικά χωριά και πάνω από 40 που έχουν μικτό πληθυσμό. Ο συνολικός πληθυσμός των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία υπολογίζεται πάνω από 100.000.

Αναφορικά με το περιβόητο «Τάγμα του Αζόφ» ο ιστορικός τόνισε πως δεν υπάρχουν αναφορές οι Έλληνες ομογενής να δέχονται πολιτικές καταστολής όπως άλλες μειονότητες που διαβιούν στην περιοχή.

Μιλώντας για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, χαρακτήρισε την πράξη ατυχής που ουσιαστικά όξυνε την σχέση μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη  Κυριάκος Αργυρόπουλος: Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Κατέληξε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να διαφανεί το μέλλον των Ελληνικών κοινοτήτων αφού οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζονται ακόμη και τώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ομογενείς δεν έχουν εκφράσει ποτέ πολιτικό αίσθημα αυτονομίας οπότε θα ήταν αρκετά απίθανο να αλλάξει κάτι στον τρόπο που ζουν εκεί.