Μανιταρόπιτα υπέροχη και… θερμιδομετρημένη

Το ότι μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια το έχω δηλώσει πολλές φορές. Έτσι λοιπόν έκανα μια μανιταρόπιτα με κρέμα σαν μπεσαμέλ και φύλλα κρούστας τα οποία έστησα στο ταψί μου όπως τα είχε στήσει ο Άκης σε μια τυρόπιτα που έφτιαξε και μου άρεσε πολύ!!!! Έριξα επίσης κι ένα κουτάκι μπύρα πριν τη βάλω να ψηθεί κι έγινε απλά τέλεια! Η μπύρα έκανε τα φύλλα τραγανά εξωτερικά και αφράτα και ζουμερά μέσα!

Υλικά:
  • 200γρ φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα 55
  • 2 κρεμμύδια στο μούλτι 70
  • 2 σκελίδες σκόρδο 6
  • 4 κ.σ. κορν φλάουερ 120
  • 250γρ. γάλα 150
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο για τα μανιτάρια και τη  μπεσαμέλ 390
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο για τα φύλλα 780
  • 200γρ. γραβιέρα τριμμένη 742
  • 2 αυγά 160
  • 2 πρέζες μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι με προσοχή λόγω τυριού
  • 1 κουτί μπύρα 150
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας 1273



Τι κάνουμε:

  1. Κόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί.
  2. Τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα μικρή με 3 κ.σ. λάδι για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  3. Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν 10 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε μέσα στο κρύο γάλα το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
  5. Χτυπάμε τα αυγά και τα ενώνουμε με το γάλα.
  6. Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  7. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά των μανιταριών ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλακτος, αυγών, κορν φλάουερ και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
  8. Μόλις πήξει προσθέτουμε το πιπέρι, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειαστεί. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
  9. Σε ταψί 20Χ30 λαδωμένο βάζουμε κάτω ένα λαδωμένο φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση καλύπτοντας τον πάτο.
  10. Τα επόμενα 3 φύλλα τα λαδώνουμε και τα κάνουμε πιέτες κατά μήκος του φύλλο βάζοντάς τα στο ταψί μας πάλι κατά μήκος.
  11. Πάνω εκεί απλώνουμε με κουτάλι προσεκτικά χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα, τη γέμιση με μπεσαμέλ και μανιτάρια που φτιάξαμε.
  12. Απλώνουμε την τριμμένη γραβιέρα πάνω στη γέμιση.
  13. Μετά βάζουμε με τον ίδιο τρόπο διπλωμένα σε πιέτες και πάνω στη γέμιση άλλα 3 φύλλα λαδωμένα.
  14. Τέλος κλείνουμε με ένα φύλο λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση.
  15. Χαράζουμε την πίτα, ρίχνουμε πάνω 1 κουτάκι 330ml μπύρα και αφήνουμε να ρουφήξει όσο προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
  16. Ψήνουμε 45 λεπτά.  

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη

Το blog μαγειρικής της Τατιάνας