Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Eπικεφαλής πρωτοβουλίας για την εξάπλωση των ανεμογεννητριών-Λεφτά από το “πράσινο Ταμείο”

Ανέλαβε την προσπάθεια για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Το ρεπορτάζ είχε ξαναδημοσιευτεί στον eretikos.gr στις 11 Αυγούστου. Ομως, ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές καλό είναι να θυμόμαστε ορισμένα πράγματα τα οποία ενδεχομένως είχαν περάσει απαρατήρητα. Ακούστηκαν πολλές διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τις ανεμογεννήτριες ειδικά στη Βόρεια Εύβοια. Ακούστηκαν ακόμα και αναθέματα με αποτέλεσμα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών να δυσκολεύει πάρα πολύ από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ποιος ανέλαβε να αμβλύνει τις αντιδράσεις των πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών; Είναι μία οργάνωση της οποίας επικεφαλής είναι η αδερφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Πρόκειται για το Convergences Greece Forum «Συγκλίσεις» το οποίο τον Ιούνιο του 2020 μαζί με Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) , ανέλαβαν «την ευθύνη της προσπάθειας για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα τότε.

Μάλιστα για αυτή τους την υπηρεσία οι δύο οργανώσεις πήραν 130.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος .

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, που έλαβε και τη σχετική απόφαση, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου και σύμφωνα με τα πρακτικά, σημείο των οποίων δημοσίευσε το «Documento», ο σκοπός της ανάθεσης περιγράφεται, ως εξής:

Διαβάστε ακόμη  Στέλιος Βραχιόλογλου: “Ο Βαγγέλης Λαμπάκης έχει εμπειρία και είναι αγωνιστής – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του προγράμματός μας”

«Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων.

Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών».

Κάτοικοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Εύβοια έχουν κάνει πολλές καταγγελίες στις οποίες συνδέουν τις φωτιές, τις ανεμογεννήτριες και την κρατική ολιγωρία.

Αιρετικός