Αντιδράσεις για το νέο εργατικό ατύχημα με ένα νεκρό εργαζόμενο στη Ροδόπη

Στο νέο εργατικό δυστύχημα που καταγράφηκε στη Ροδόπη, συγκεκριμένα στην περιοχή του Λοφαρίου την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και στοίχισε τη ζωή σε έναν 53χρονο άνδρα αναφέρονται το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Αντίστοιχο συμβάν είχαμε πριν λίγους μήνες και στην Αλεξανδρούπολη με έναν 52χρονο να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Ο 53χρονος εργαζόμενος σε εργοτάξιο αντιπλημμυρικών έργων – καθαρισμού καναλιών –καταπλακώθηκε από μηχάνημα εκσκαφής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

«Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη θλιβερού γεγονότος κατά την διάρκεια της εργασίας στην περιοχή μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο και καλεί τις αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος, όπως και την αντίδραση αντιμετώπισης του συμβάντος και να αποδοθούν ευθύνες αν τυχόν υπάρχουν.

Θλίψη και οργή εκφράζει για τη νέα αυτή απώλεια και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ). «Δεν είναι το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει στον κλάδο των κατασκευών στον Νομό μας. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ήταν μοιραίο… η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, ολόκληρο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ούτως ώστε να θρηνούμε ξανά και ξανά θύματα στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Διαβάστε ακόμη  Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Ορεστιάδας: "Η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν..."

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, ο 52χρονος είχε χάσει τη ζωή στο χώρο των λατομείων της Μάκρης, όταν το όχημα (ντάμπερ) με το οποίο εκτελούσε την εργασία του ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

Είναι γεγονός πως το 2023 διαγράφεται ως εφιαλτικό αναφορικά με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ίσως ξεπεράσουμε τα 150 ατυχήματα φέτος. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), μέσα στις πρώτες μέρες του έτους, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας 8 άτομα, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν. Στην χώρα μας η υφιστάμενη νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι αρκετά επαρκής (ν.3850/2010, (ΦΕΚ 84/Α` 2.6.2010) και σωρεία Π. Διαταγμάτων), εντούτοις η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η μη αυστηρή εφαρμογή της, επιτρέποντας έτσι στους εργοδότες να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Φωτογραφία άρθρου: topontiki.gr