Επαναπροωθήσεις: Το απόστημα έσπασε 

Όλη η Ευρώπη μιλάει γι’ αυτό. Όλη; Όχι όλη. Στη νοτιοανατολική άκρη ένα μικρό χωριό αντιστέκεται ακόμα. Είναι σοκαριστικό ότι για να μάθουμε τι γίνεται στα σύνορα της χώρας μας πρέπει να διαβάσουμε Spiegel και New York Times.

Η παραίτηση Λετζερί είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι η είδηση της χρονιάς. Δεν ξέρω αν έχουμε αντιληφθεί τη σημασία του γεγονότος αυτού. Ο αρχηγός της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων παραιτείται, επειδή το σώμα του συγκάλυπτε τα εγκλήματα της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αποτελεί την πιο θεσμική και αδιάψευστη επιβεβαίωση των ελληνικών pushback, για τα οποία τόσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση ποινικοποιεί και στοχοποιεί όποιον μιλάει γι’ αυτά.

Η Frontex συμμετείχε σε τουλάχιστον 22 απαγωγές και πέταγμα 987 ανθρώπων στη θάλασσα. Η «καινοτομία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έφτιαξε το μόνο Λιμενικό στον κόσμο που όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν. Πιάνουν πρόσφυγες που ήδη έχουν φτάσει στη στεριά και τους πετάνε ξανά στη θάλασσα ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές.

Σαν μια Πυροσβεστική να βάζει φωτιές σε σπίτια προσφύγων, αντί να τις σβήνει. Αυτό δεν είναι μόνο pushback, είναι κρατικές απαγωγές κι εξαφανίσεις. Μετά την ποινική δίωξη κατά του Σαλβίνι, η παραίτηση Λετζερί δίνει μια ακόμα σφαλιάρα στο οικοδόμημα της Ευρώπης – φρούριο και κάνει φανερό αυτό που γνωρίζαμε από πάντα.

Οτι οι αγώνες των από κάτω, ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών, για την ανάδειξη των κρατικών εγκλημάτων και την υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων δημιουργούν ρωγμές που φτάνουν μέχρι τα πιο υψηλά κλιμάκια. Ο άνθρωπος που 4 μήνες πριν βραβευόταν από την ελληνική κυβέρνηση για τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τώρα αποκαθηλώνεται πανηγυρικά. Ο αρχηγός εγκαταλείπει το πλοίο που βυθίζεται. Η συνδρομή για την οποία βραβεύτηκε ήταν συνδρομή σε ομερτά, συγκάλυψη εγκλημάτων. Τώρα όμως το απόστημα έσπασε και όλη η Ευρώπη μιλάει γι’ αυτό. Όλη;

Οχι όλη. Στη νοτιοανατολική άκρη ένα μικρό χωριό αντιστέκεται ακόμα. Είναι σοκαριστικό ότι για να μάθουμε τι γίνεται στα σύνορα της χώρας μας πρέπει να διαβάσουμε Spiegel και New York Times.

Καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις μέσα σε έναν χρόνο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, πιάνοντας την 108η θέση, πίσω ακόμα και από δικτατορίες όπως το Κονγκό και η Ανγκόλα.

Πηγή left