Μανιταρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Το ότι τα μανιτάρια είναι στην λίστα των δέκα αγαπημένων τροφών μου το έχω δηλώσει πολλές φορές..

Υλικά:

  • 500γρ. άσπρα μανιτάρια
  • 500γρ. ζύμη για φύλλα ή έτοιμα φύλλα (κάντε κλικ για να δείτε τη συνταγή των φύλλων του Γιώργου Γούναρη)
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 1 κούπα τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 80ml ελαιόλαδο για τα μανιτάρια + αυτό που θα αλείψουμε τα φύλλα
  • αλάτι όσο θέλει η γεύση μας
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Πώς τη φτιάχνουμε:

1.Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μέσα ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια που τα έχουμε χονδροκόψει.

2.Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν 45 λεπτά, ανακατεύοντάς τα που και που.

3.Μετά τρίβουμε το σκόρδο στον λεπτό τρίφτη και το προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά.

4.Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε επίσης.

5.Έχουμε καθαρίσει από χώματα τα μανιτάρια μας, έχουμε αφαιρέσει τα κοτσανάκια, τα έχουμε κόψει με τα δάχτυλα στα 4 και τα προσθέτουμε όλα μαζί και τα κοτσανάκια δηλαδή στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα.

6.Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

7.Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο προς δυνατό και ανακατεύουμε συχνά για να μαραθούν όλα τα μανιτάρια καλά και να ρουφήξουν τις γεύσεις και τα αρώματα.

8.Μόλις είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και 5 λεπτά πριν το κάνουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ανακατεύουμε για να λιώσει το τυρί και να γίνει ένα πηχτό μείγμα μανιταριών και κρέμας.

9.Πριν βάλουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί φυσικά έχουμε σχεδόν στεγνώσει από υγρά τα μανιτάρια μας. Δεν θέλουμε η γέμιση να είναι νερουλή!

10.Κατόπιν λοιπόν, ανοίγουμε 4 χονδρά φύλλα τα οποία είναι μεγαλύτερα από το ταψί μας και ότι περισσεύει το κόβουμε σε κομμάτια και το χρησιμοποιούμε καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού με τις άκρες έξω από το ταψί ώστε να τις μαζέψουμε μετά προς τα μέσα και να κλείσει όμορφα η πίτα μας.

11.Όταν λοιπόν με τα περισσεύματα των φύλλων καλύψουμε το ταψί μας σα να έχει κάτω περίπου 3 φύλλα (τα οποία είναι χοντρά) απλώνουμε τη γέμιση η οποία έχει κρυώσει αρκετά, δεν καίει δηλαδή.

12.Πάνω στη γέμιση απλώνουμε το πρώτο φύλλο λαδώνοντας καλά και κλείνουμε με τις άκρες που προεξέχουν την πίτα μας γύρω γύρω.

13.Στη συνέχεια απλώνουμε τα άλλα φύλλα λαδώνοντάς τα καλά και πιέζοντάς τα με το λαδωμένο πινέλο να κατεβούν προς τα μέσα στις άκρες του ταψιού.

14.Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε ανάλογα το ταψί και το φούρνο μας. Εγώ έψησα 40 λεπτά στους 190 σε ταψάκι λεπτό μεταλλικό για τάρτες.

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη

Το blog μαγειρικής της Τατιάνας