«Μισή διαγραφή» της Σπυράκη από τη ΝΔ: Ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα

Δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ η Μαρία Σπυράκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στον «πάγο» μπαίνει η Μαρία Σπυράκη η οποία μπήκε στο μικροσκόπιο του Γενικού Εισαγγελέα των Βρυξελλών, που ζήτησε την άρση της ασυλίας της μετά από υποψίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης. Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι η ευρωβουλευτής του κόμματος, δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ αναστέλλεται και η κομματική της ιδιότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.» 

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, η κ. Σπυράκη είπε στο ΟPEN ότι η ίδια θα ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η έρευνα για τα όσα κατηγορείται. Τόνισε, μάλιστα, πως δεν θέλει να υπάρχουν σκιές για εξαπάτηση στη διαχείριση των επιδομάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εγώ δεν επικαλούμαι την ασυλία. Πρώην συνεργάτης έχει λάβει ποσό επιδόματος αλλοδαπής ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να είναι συγκεκριμένες μέρες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά απουσίαζε για προσωπικούς λόγους. Το έλαβε ενώ δεν το δικαιούτο. Έχουμε συχνά τέτοιου είδους ανακοινώσεις και πολύ συχνά η πρόταση για άρση ασυλίας απορρίπτεται. Εγώ ωστόσο δεν επικαλούμαι την ασυλία, θέλω να ξεδιαλύνει και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Η είδηση πως μαζί με την ασυλία της Εύας Καϊλή αίρεται και η ασυλία της Μαρίας Σπυράκη έφερε βαρύ κλίμα στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός. Όταν έγινε γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ σοβαρή και σχολίασε: «Δεν έχω πλήρη εικόνα επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα απαντήσω».

Διαβάστε ακόμη  Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα – Πού δεν θα έχουν περιορισμούς - Πώς διαμορφώνεται το ωράριο λειτουργίας;

Τι συνέβη με τη Μαρία Σπυράκη

Άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Εύας Καϊλή ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης (15/12). Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει «υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κ. Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτή, και της κας Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτή. Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των Διαπιστευμένων Κοινοβουλευτικών Βοηθών. Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας».

Πηγή: ieidiseis.gr