Γνωμοδότηση Ντογιάκου – Πώς φτάσαμε στην αντισυνταγματική εκτροπή – Όλο το χρονικό

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες 40 μέρες – Οι επισκέψεις Τσίπρα σε Ντογιάκο και ΑΔΑΕ, οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τα απειλητικά sms του Μαξίμου

Σάλος έχει ξεσπάσει από την πρωτοφανή παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου να μπλοκάρει τις έρευνες της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προχώρησε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση καθώς με γνωμοδότησή του την οποία κοινοποίησε στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) αλλά και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζει σκανδαλωδώς ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτήν την αντισυνταγματική εκτροπή, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να απειλεί με φυλάκιση τον πρόεδρο και τα μέλη της ΑΔΑΕ, καθώς και πολιτικούς αρχηγούς;

  • Στις 5 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις και ζήτησε άπλετο φως.

  • Στις 7 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ζητώντας τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της κυβέρνησης), δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Στις 16 Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Γιώργο Κύρτσο και τον Τάσο Τέλλογλου και μάλιστα ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιχείρησε να μπλόκαρει την έρευνα της ΑΔΑΕ, λέγοντας ότι ήταν παράνομη.
Διαβάστε ακόμη  Στο πρώτο Sprint Aquathlon στο Ηράκλειο της Κρήτης δυο Εβρίτες αθλητές

  • Την ίδια μέρα, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Χρήστος Ράμμος με γραπτή του δήλωση απάντησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι.

  • Λίγες ώρες μετά, ο Ισίδωρος Ντογιάκος με διαρροή προανήγγειλε ότι θα βγάλει γνωμοδότηση για να εμποδίσει την ΑΔΑΕ να ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως έλεγε, ο στόχος να «ξεκαθαρίσει το τοπίο ποιοι δικαιούνται να έχουν ενημέρωση για ενδεχόμενη παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας και ποιά δικαιώματα έχει επ αυτού η ΑΔΑΕ».

  • Στις 21 Δεκεμβρίου η ΑΔΑΕ αποφάσισε να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλους τους παρόχους τηλεφωνίας. Οι έλεγχοι θα γίνουν στις εγκαταστάσεις των εταιριών Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και Wind θα πραγματοποιηθούν με επικεφαλής Χρήστο Ράμμο. Παράλληλα η ΑΔΑΕ άναψε πράσινο φως στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ενημερωθεί σχετικά με τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ζήτησε «τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών».

  • Παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού έστειλε μήνυμα SMS σε Vodafone και Wind ζητώντας να μην βοηθήσουν τις έρευνες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) γιατί όπως ισχυρίστηκε, είναι παράνομο. 

  • Στις 10 Ιανουαρίου ήρθε ο Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος με την ωμή παραβίαση του συντάγματος προσπάθησε να θάψει στο σκοτάδι το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πηγή