Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από τις 3.000, αλλά με σταθερή και κυρίαρχη πυξίδα το – πάση θυσία – άνοιγμα του τουρισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζεται σήμερα να ανακοινώσει την, ουσιαστικά, πλήρη άρση του lockdown από την Παρασκευή.

Εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή από την σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και θα περιλαμβάνουν κατάργηση των sms, απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η εισήγηση της κυβέρνησης στην επιτροπή προβλέπει την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τις 14 Μαΐου. Για τις οδικές μετακινήσεις θα υπάρχει με αυστηρή σύσταση για self-test ή μοριακό test 72 ωρών.

Για τις μετακινήσεις με πλοίο ή αεροπλάνο στα νησιά θα απαιτείται υποχρεωτικά self-test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (δύο δόσεις).

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της εστίασης η ίδια πρόταση περιλαμβάνει διεύρυνση του ωραρίου, επίσης από την Παρασκευή, είτε έως τα μεσάνυχτα, είτε έως τις 12.30 το βράδυ αντί των 11 που ισχύει σήμερα. Η απαγόρευση της μουσικής ωστόσο θα παραταθεί πιθανότατα έως το τέλος Μαίου.

Ταυτόχρονα θα καταργηθούν και τα SMS μετακινήσεων στο 13033και το 13032 διότι είναι προφανές πως δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την χώρα οι ξένοι τουρίστες και να υπάρχουν περιορισμοί για τους έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση εισηγείται ακόμη την κατάργηση και του click away και του click inside στα εμπορικά καταστήματα είτε άμεσα, είτε από τις 24 Μαΐου, ενώ για την τελευταία εβδομάδα του Μαίου προγραμματίζεται και το άνοιγμα των γυμναστηρίων για όλους, και όχι μόνον για τους εμβολιασμένους όπως είχε σπεύσει να προαναγγείλει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη  Η Αλεξανδρούπολη γίνεται λιμάνι των ΗΠΑ και οδηγείται σε οικονομική και πολιτική αιμορραγία

Αύριο Πέμπτη επίσης, αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις για τους όρους με τους οποίους θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Η μαζική άρση των περιορισμών δείχνει να εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς δεν συνάδει με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί, ωστόσο από κυβερνητικής πλευράς προτιμούν να κρατούν τα στοιχεία που δείχνουν πτώση του δείκτη θετικότητας – χθες υποχώρησε στο 3,73% – και μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χθες επίσης οι εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία ήταν 294 με την ημερήσια μεταβολή να δείχνει πτώση της τάξης του 23,24%.

Παράλληλα, προεξοφλείται ότι μέσα στον επόμενο μήνα η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα βελτιώσει θεαματικά την συνολική επιδημιολογική εικόνα, ενώ ως βασικό εργαλείο ελέγχου εξακολουθούν να προτάσσονται τα self tests παρά τα σοβαρά και ανοιχτά ερωτήματα για την αξιοπιστία και την λειτουργικότητά τους.

Για μια ακόμη φορά, πάντως, οι κυβερνητικές αποφάσεις προηγούνται των εισηγήσεων της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε από χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δηλώνοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του καθηγητή Αλκη Βατόπουλου, μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο οποίος είπε στο ΘΕΜΑ FM ότι «η απόφαση να ανοίξει η οικονομία είναι περισσότερο πολιτική, με την έννοια της ανάγκης της οικονομίας να επανέλθει σιγά – σιγά στην κανονικότητα και λιγότερο υγειονομική, με την έννοια ότι ο κορονοϊός  είναι ακόμα εδώ».

tvxs