«Το Ξέρουν Όλοι»: Μελετώντας την βαθύτερη οικογενειακή παράνοια

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί (Ένας Χωρισμός, Ο Εμποράκος) σκηνοθετεί την Πενέλοπε Κρουζ και το Χαβιέ Μπαρδέμ σε ένα πολυδιάστατο ψυχολογικό δράμα.

Η τελευταία ταινία του Φαραντί αποτελεί μια πιο λαμπερή και περήφανη για τον εαυτό της εκδοχή των παλαιότερων οσκαρικών του έργων – όχι ότι αυτό είναι κακό. Το χαρακτηριστικό στυλ του σκηνοθέτη – η εστίαση στο συναισθηματικό αντίκτυπο μιας ανθρώπινης κρίσης – βρίσκεται ξανά εδώ, μόνο που αυτή την φορά γίνεται με μεγαλύτερη μελέτη και προσοχή.

Η πλοκή

Η Λόρα ταξιδεύει με την κόρη και το γιο της στο χωριό που μεγάλωσε για το γάμο της αδερφής της. Οι εντάσεις όμως δε λείπουν από την οικογένεια της και τα συναισθήματα που τρέφει για τον παλιό της φίλο Πάκο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η γιορτή συνεχίζεται όταν το ρεύμα πέφτει ξαφνικά και η κόρη της Λόρα εξαφανίζεται.

Η οχύρωση ενάντια σε μια εξωτερική και άμορφη απειλή, ο πόνος από μια βαθιά εσωτερική πληγή που γιγαντώνεται σιγά σιγά: αυτά είναι τα κυριότερα θέματα που πραγματεύεται το έργο, με την εξαφάνιση της κόρης της Λόρα στον πυρήνα του κοινωνικού δράματος. Αν θέλετε να δείτε ένα έργο που δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει το ψυχολογικό δράμα που πηγαίνει χέρι-χέρι με τις βαθύτερες οικογενειακές στιγμές, τότε το «Το Ξέρουν Όλοι» είναι μια ταινία για εσάς.

Είδος: Κοινωνική περιπέτεια

Διάρκεια: 132′

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί

Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρικάρντο Νταρίν, Έντουαρντ Φερνάντεζ, Μπάρμπαρα Λένι