Τσισιφόνη: Ο πολιτικός έρωτας Δερμεντζόπουλου – Ζαμπούκη , το σνομπάρισμα Λαμπάκη και η απουσία Μέτιου

“Οι νέες ειδήσεις δεν μου λένε κάτι, ούτε σημαίνει ότι θέλουν νέους πρωθυπουργούς. Νομίζω είσαστε μια χαρά. Ουίνστον Τσώρτσιλ.” Κάπως έτσι ξεκινά η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα και στο μικρό μας το χωριό. Με Πομπήιους και Λικίνιους Κράσσους. 

Με οποιοδήποτε τρόπο, κόστος ενδεχομένως και συμμαχίες της τράπουλας (πως θα σου βγει το καρέ ας πούμε) . Ο πετεινός με τον γάιδαρο και η ύαινα με το λιοντάρι, ενώ  το ραδιόφωνο παίζει Γιώργο Μαργαρίτη. “Κι έχω στο μυαλό μου εσένα, μάτια μου αγαπημένα.”

Αυτές οι εκλογές, εθνικές και αυτοδιοίκησης, να με θυμάστε, θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο σε ένταση και σκληρότητα. Κανείς πολιτικά δεν θα λυπηθεί κανέναν.

Παρακολουθούμε τα τσιράκια της πολιτικής πιάτσας, τους πολιτικούς σερίφιδες και τα λογής φούμαρα να εκφράζουν την αγωνία και το προβληματισμό τους. Τέλος λοιπόν η ρουτίνα. 

Ξεκινάμε.. 

Με την εκδήλωση του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμετζόπουλου.

Καλησπέρα….

Η δεύτερη εκδήλωση λοιπόν, μετά την εκδήλωση της παράταξης Λαμπάκη, αυτή του κυρίου Δερμετζόπολου στο δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης. Θαρρείς και γιόρταζε κάτι ο κύριος βουλευτής διότι πραγματικά αυτό το οποίο φάνηκε πεντακάθαρα, ήταν η ανάδειξη της παράταξης Ζαμπούκη. Απίστευτο, κι όμως!! Ένας δεξιός βουλευτής να προσφωνεί τους εμβρόντητους αντιδημάρχους του κυρίου Ζαμπούκη. Διότι η εκδήλωση ήταν κομματική και όχι μιας τοπικής παράταξης. Άλλο πράγμα το κόμμα και άλλο η παράταξη. Λέμε τώρα.

Το κόμμα έχει κομματικούς ψηφοφόρους, ενώ μία παράταξη μπορεί να έχει χρώμα, αλλά οι ψηφοφόροι της, είναι όπως η βρετανική αυτοκρατορία του 18ου αιώνα. 

Τελικά, ως ικανός πολιτικός (να φοβάσαι την εμπειρία λένε οι πολιτικοί μεγέθους) ο Βαγγέλης Λαμπάκης δεν πήγε στην εκδήλωση και διέσωσε  το κύρος της εμπειρίας του. Έδειξε σοβαρότητα , κάτι που λείπει από μερικούς της παράταξης του όμως. Όχι δενδρότσιχλα, μπαμ και κάτω. 

Το προέβλεψαν – οι πολίτες- και σίγουρα του ρίχνει το γάντι ο Βαγγέλης Λαμπάκης θυμίζοντας του, ότι η πολιτική κόντρα μεταξύ τους που ξεκίνησε από την τότε επίσκεψη του κυρίου Δερμετζόπουλου μετά επαίνων, για το έργο της δημοτικής αρχής του κυρίου Ζαμπούκη στο κάμπινγκ του ΕΟΤ..καλά κρατεί. 

Όπως και οι δηλώσεις του κυρίου Άκη Παρασκευόπουλου στον status και στον κύριο Αποστολίδη περί χρίσματος, ανέμων και υδάτων. Προσωπικά θα κάνουμε μία εκτίμηση που δεν την έκαναν ίσως αυτοί που έπρεπε, και όχι πρόβλεψη. Αν πιστεύουν ειλικρινά ότι το υποτιθέμενο θήραμα είναι τελικά  θήραμα και όχι κάτι άλλο, μάλλον είναι πολύ κακοί κυνηγοί. Δεν ανήκει στα περιστερόμορφα προφανώς ο επικεφαλής της μείζονος. 

Μας έκανε εντύπωση πάντως που δεν προσφώνησε πρώην προέδρους της παλιάς ΝΟΔΕ που ήταν παρόντες. Οπως η απουσία του κυρίου Μέτιου και του κυρίου Πέτροβιτς (όποιος δεν θέλει να πάει, στέλνει αντιπροσώπους, τελευταία μόδα). Είναι πραγματικά λυπηρό να παραδίδεται ένας νέος άνθρωπος στον ολετήρα του λαϊκισμού της επανεκλογής , μπορεί αυτό να σου προσδίδει πρόσκαιρα ωφέλη αλλά δεν ξέρουμε εάν σε οδηγεί στο στόχο σου. Αλλιώς ξεκίνησε δυστυχώς ο κύριος βουλευτής και άλλες απαιτήσεις είχαμε απο αυτόν. Για να δούμε πάντα υπάρχει χρόνος για στροφές. 

Συνεχίζουμε με την έλευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θράκη και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στο νομό Έβρου. 

Άνω κάτω η νέα Δημοκρατία..!!!! 

Θα χάσει μία έδρα ο ένας από τους τρεις βουλευτές, που σχεδόν σίγουρα δεν θα βγάλει τρεις έδρες, αλλά δύο;

Γιατί το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Σε έναν ευαίσθητο νομό, να αφαιρέσει μία έδρα από την αριθμητική προτίμηση σειράς και αξίας αποτελέσματος των τριών βουλευτών;; 

Τι τρέχει;; 

Δεν είναι σίγουρο ότι θα αφήσει την έδρα του ο κύριος πρωθυπουργός. Επίσης, δημιουργούνται άλλες συνθήκες εκλογής και άλλα γεγονότα για τους βουλευτές. Απλή αναλογική είναι αυτή. Δεν παίζουνε ποτέ με την απλή αναλογική. Το ότι δεν πηγαίνει καλά η νέα Δημοκρατία στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο είναι πασιφανές, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά. Θα μπορούσε λοιπόν να βάλει υποψήφιος σε κάποιο νησί ή στη Β’ Αθηνών, το classico της νέας δημοκρατίας (ποτέ κύπελλο). 

Διαβάστε ακόμη  «Άνοιξε ο χορός» των ανακοινώσεων ψηφοδελτίων- οι διεργασίες των κομμάτων για τα ψηφοδέλτια του Έβρου

Γιατί λοιπόν; 

Τρέχει κάτι με έναν από τους τρεις βουλευτές, δεν τον συμπαθεί ίσως..ο κύριος πρωθυπουργός; ή κάτι ακόμα πιο σοβαρό από τη μη συμπάθεια; 

Θα δούμε. 

Προβλήματα για δυνατούς, τα επόμενα θέματα

Δεν θα δοθεί χρίσμα εκτός του κυρίου Μέτιου μας είπε….

Πραγματικά βγαίνει κερδισμένος κομματικά ο κύριος Μέτιος κι έχει τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια. Δεν φαίνεται να σαλεύει κάτι άλλο στον ορίζοντα για την περιφέρεια. 

Χριστόδουλος Τοψιδης (περιφέρεια). Δεν κατάφερε να μας πείσει, τι ακριβώς από όλα θέλει.

Πέραν τούτου, υπολείπεται συγκριτικά με την πρώτη φορά. 

Αναλώθηκε. 

Στους δήμους τώρα : εδώ είναι το μεγάλο ροντέο

Δήμος Αλεξανδρούπολης. Δυστυχώς εξαφανίζονται οι πάσης φύσεως υποψήφιοι της σειράς νεοδημοκράτες και ντεμί, που καρτερούσαν το πολυπόθητο χρίσμα. Όλοι έπαψαν να υπάρχουν μόλις σήμερα, πλην του κυρίου Λαμπάκη που συνεχίζει ασταμάτητα να εργάζεται και να πιέζει αφόρητα τον κύριο Ζαμπούκη.  Αν βλέπετε κάτι άλλο, είναι η φαντασία σας και μόνο.

Ο κύριος Πέτροβιτς σαν καλό παιδί θα είναι με τον κύριο Μέτιο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, μιας και χρίσμα δεν θα δωθεί τελικά στον Δήμο. Αλεξανδρούπολης, ονόματα να μη λέμε, τους γνωρίζετε άλλωστε, θα ψάξουν άλλο χόμπι να κάνουν. 

Δήμος Ορεστιάδας :Τρίτη φορά ο κύριος Μαυρίδης δήμαρχος; πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ δύσκολο. Κορεσμός και λάθη.

Δήμος Διδυμοτείχου : Η πόλις εάλω. Όποιος προλάβει. 

Δήμος Σουφλίου : Ρουτίνα επανεκλογής. 

Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’…

Από την άλλη πλευρά, είχαμε την είσοδο με θόρυβο από την κυρία Γκουλιάμα με ένα κείμενο για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο Β’

Λίγο πολύ, μας είπε, ότι προσωπικά θα ήθελε η ταφή να γίνει στο Τατόι και μάλιστα, ως αρχηγός κράτους. Γιατί αυτό ήταν: αρχηγός κράτους και τίποτε λιγότερο. Τελεία εδώ.

Και άλλοι διετέλεσαν αρχηγοί κράτους κυρία Γκουλιάμα. Και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος που όρκισε την κυβέρνηση του ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’.

Εμείς πάντως θυμόμαστε τον φιλοβασιλικό Μάνο Μανωλάκο όταν  διεγράφη για τρεις μήνες από το κόμμα της νέας δημοκρατίας επειδή πήγαινε σε φιλοβασιλικές συγκεντρώσεις. Στην περίφημη τότε συνέντευξη του, μετά την κομματική του διαγραφή από τον Μιλτιάδη Έβερτ, για τρεις ολόκληρους μήνες είπε:

«…Με φώναξε στο γραφείο του ο Έβερτ για να με προειδοποιήσει να μη μιλάω εναντίον του Μητσοτάκη, ενώ εκείνη την περίοδο είχε κόντρα και με τον Τατούλη. Εγώ, όμως, σε μια δήλωσή μου είπα ότι πρέπει να καθαρίσει το κόμμα από την κόπρο του Αυγείου. Έτσι, τελικά διεσώθη ο Τατούλης και παραπέμφθηκα εγώ στο Πειθαρχικό, και διεγράφην για τρεις μήνες…».

Ας προσέχουμε λιγάκι. Έρχεται το Άγιο Πάσχα, την πρωτάνοιξη μόλις. Η πολιτική γνώση προστατεύει την επιπλέον μελέτη..που όταν γίνεται κατόπιν εορτής, συμβαίνουν αρκούντως και πολλά δεινά. 

Φτάνοντας προς το τέλος…

Κύριε, εσείς κύριε που ζητάτε το πόθεν έσχες, θα το έχετε οσονούπω.  Όμως, πείτε μας, έχετε το πόθεν έσχες των τόσων καφέδων και γλυκισμάτων του λεγάμενου; 

Για το δε τέλος…;

Θα σας κάνουμε μία αναφορά γύρω από τις παροιμίες, αν και τις απεχθανόμαστε τις παροιμίες…

Οι παροιμίες λοιπόν, αναφέρονται σε γεγονότα που δημιουργήθηκαν ή που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και θ’ αποτυπωθούν σε νέες παροιμίες. 

«Όταν βιάζεσαι, υποχρεώνεις τον αντίπαλο να συντομεύει»

«Τα αποτελέσματα έπονται των προκλήσεων και κυρίως των πράξεων»

« Οι συνθήκες ωφελούν τους θορύβους της πτώσης»

Παροιμίες που θα φορεθούν σύντομα..